Blog

Dit is de blogpagina van AMS advocaten. Onze advocaten bloggen vooral aan de hand van actualiteiten over het recht.

Prostitutie in huurwoning: reden voor ontruiming

Prostitutie in huurwoning: reden voor ontruiming

De rechtbank Amsterdam heeft kort geleden een vordering van woningcorporatie Eigen Haard toegewezen om een sociale huurwoning te ontruimen omdat de huurder daarin gelegenheid heeft gegeven aan een mevrouw om vanuit de woning als prostituee werkzaamheden te verrichten in samenwerking met haar vriend. Volgens de rechtbank was dat voldoende grond om de woning te ontruimen. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk bespreekt het vonnis.

Lees verder over: Prostitutie in huurwoning: reden voor ontruiming

Onterechte opschorting betaling van aandelen. Wat zijn de consequenties?

Onterechte opschorting betaling van aandelen. Wat zijn de consequenties?

Een schuldenaar die een opeisbare vordering heeft op zijn schuldeiser, is bevoegd de nakoming van zijn verbintenis – bijvoorbeeld betaling – op te schorten totdat de schuldeiser zijn vordering voldoet (art. 6:52 BW). Hierover oordeelde de Hoge Raad recent bij de verkoop van aandelen van een vennootschap met het eigendom van het pand aan de Keizersgracht te Amsterdam (voorheen de openbare bibliotheek, nu hotel Andaz). Advocaat verbintenissenrecht en ondernemingsrecht Lennard Noordzij verdiepte zich in deze zaak.

Lees verder over: Onterechte opschorting betaling van aandelen. Wat zijn de consequenties?

Contractuele boete bij huurachterstand: hoe zit het?

Contractuele boete bij huurachterstand: hoe zit het?

Een huurder laat een fikse huurachterstand ontstaan. In een incassoprocedure vordert de verhuurder naast de huurachterstand ook een bedrag van ruim € 36.000 aan contractuele boete. Kan de huurder hier nog wat tegen inbrengen? Advocaat huurrecht Thomas van Vugt bespreekt het vonnis.

Lees verder over: Contractuele boete bij huurachterstand: hoe zit het?

Schending administratieplicht en aansprakelijkheid bestuurder: AMS legt uit!

Schending administratieplicht en aansprakelijkheid bestuurder: AMS legt uit!

Een curator kan een bestuurder van een failliete onderneming aansprakelijk stellen voor de resterende schulden van de boedel als er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Het is dan in beginsel aan de curator om te bewijzen dat de bestuurder hiervan een persoonlijk ernstig verwijt treft. Deze bewijslast wordt echter omgekeerd in een aantal bijzondere situaties. Aan de hand van een recente zaak licht advocaat insolventierecht Hidde Reitsma deze situaties toe.

Lees verder over: Schending administratieplicht en aansprakelijkheid bestuurder: AMS legt uit!

John de Mol en Elliot willen onafhankelijke commissaris met beslissende stem. Waarom?

John de Mol en Elliot willen onafhankelijke commissaris met beslissende stem. Waarom?

Afgelopen maanden waren er twee felle overnamegevechten bij de Ondernemingskamer: John de Mol wilde TMG overnemen en PPG probeerde AKZO Nobel over te nemen. In beide procedures verzochten partijen naast een enquête ook benoeming van een onafhankelijke commissaris met beslissende stem. Weinig is bekend over de mogelijkheden van een dergelijke functionaris. Advocaat Ondernemingsrecht Martijn Kesler legt uit.

Lees verder over: John de Mol en Elliot willen onafhankelijke commissaris met beslissende stem. Waarom?

Het adviesrecht van de ondernemingsraad tijdens faillissement

Het adviesrecht van de ondernemingsraad tijdens faillissement

Als een bedrijf 50 of meer werknemers in dienst heeft is zij verplicht een Ondernemingsraad (OR) in te stellen. Werknemers worden via de OR betrokken bij de totstandkoming van besluiten. Het adviesrecht is een van de middelen daartoe. De Hoge Raad liet zich uit over de vraag of het adviesrecht ook geldt tijdens faillissement van een onderneming. Advocaat insolventierecht Mariëlle de Wild licht deze uitspraak toe.

Lees verder over: Het adviesrecht van de ondernemingsraad tijdens faillissement

Waarom politieke partij Artikel 1 haar naam moet wijzigen

Waarom politieke partij Artikel 1 haar naam moet wijzigen

Nog geen 3 maanden na de tegenvallende verkiezingsuitslag kreeg Artikel 1 een nieuwe teleurstelling te verwerken. De politieke partij van Sylvana Simons moet binnen een maand haar naam wijzigen. Dit werd in een recent kort geding besloten door de voorzieningenrechter. Artikel 1 maakt namelijk inbreuk op het merkenrecht van de eisende partij. Advocaat intellectueel eigendomsrecht Hidde Reitsma bespreekt het vonnis.

Lees verder over: Waarom politieke partij Artikel 1 haar naam moet wijzigen

Vlucht vertraagd wegens mishandeling gezagvoerder: compensatie?

Vlucht vertraagd wegens mishandeling gezagvoerder: compensatie?

Luchtvaartmaatschappijen zijn op grond van EU-regelgeving een compensatie verschuldigd aan hun passagiers in geval van vertraging of annulering van een vlucht. Die compensatie hoeft de luchtvaartmaatschappij alleen maar niet te betalen, als er sprake is van een buitengewone omstandigheid die de luchtvaartmaatschappij niet heeft kunnen voorkomen. In een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland had Transavia aangevoerd dat er van zo’n buitengewone omstandigheid sprake was: de gezagvoerder was namelijk door passagiers mishandeld. Advocaat luchtvaart- en verbintenissenrecht Robert van Ewijk bespreekt de uitspraak.

Lees verder over: Vlucht vertraagd wegens mishandeling gezagvoerder: compensatie?

Volg ons op social media
Ontvang onze nieuwsbrief
Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • * = verplicht veld
  • Categorieën