Blog

Dit is de blogpagina van AMS advocaten. Onze advocaten bloggen vooral aan de hand van actualiteiten over het recht.

Nieuw ROZ model huurovereenkomst voor woonruimte 2017

Nieuw ROZ model huurovereenkomst voor woonruimte 2017

De vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) stelt eens in de zoveel tijd model-huurovereenkomsten en algemene bepalingen op voor bedrijfsruimtes, winkelruimtes en voor woningen. Enkele dagen geleden heeft de ROZ een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte vastgesteld, met de bijbehorende algemene bepalingen. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk bespreekt wat er is veranderd.

Lees verder over: Nieuw ROZ model huurovereenkomst voor woonruimte 2017

Vrouw verduistert € 500.000: echtgenoot hoofdelijk aansprakelijk?

Vrouw verduistert € 500.000: echtgenoot hoofdelijk aansprakelijk?

Een werkneemster verduisterde ruim € 500.000 bij haar werkgever. Zij wordt veroordeeld tot terugbetaling van dit gehele bedrag. Terecht. Maar kan de werkgever ook verhaal halen bij de echtgenoot van de werkneemster? Kan de echtgenoot persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die zijn vrouw heeft aangericht? De rechter vond van wel. Advocaat verbintenissenrecht Hidde Reitsma licht dit opmerkelijke vonnis toe.

Lees verder over: Vrouw verduistert € 500.000: echtgenoot hoofdelijk aansprakelijk?

Modelovereenkomst Bouw & Infra voor zzp’ers in de bouw wordt breed gesteund

Modelovereenkomst Bouw & Infra voor zzp’ers in de bouw wordt breed gesteund

Cao-partijen Bouw & Infra (Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, NVB, FNV en CNV Vakmensen) hebben samen met zelfstandigen die bij hen zijn aangesloten, een modelovereenkomst opgesteld voor de bijna 120.000 zzp’ers in de bouw. De Belastingdienst heeft deze modelovereenkomst beoordeeld en goedgekeurd. Advocaat bouwrecht Mariëlle de Wild licht de “modelovereenkomst voor de inzet van onderaannemers zonder personeel in de Bouw & Infra” (de modelovereenkomst) toe.

Lees verder over: Modelovereenkomst Bouw & Infra voor zzp’ers in de bouw wordt breed gesteund

Verhuurder vervangt sloten wegens betalingsachterstand: mag dat?

Verhuurder vervangt sloten wegens betalingsachterstand: mag dat?

In een zaak die recent diende voor het gerechtshof Den Bosch, kwam de vraag aan de orde of de verhuurder van een studentenkamer, de sleutels van die kamer mocht vervangen omdat de huurder niet betaalde. Het gerechtshof tikte de verhuurder op de vingers: ontbinding van de huurovereenkomst kan alleen via de rechter, en ook tijdelijk de toegang tot de kamer ontzeggen mag niet. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk bespreekt het arrest.

Lees verder over: Verhuurder vervangt sloten wegens betalingsachterstand: mag dat?

Kun je in hoger beroep gaan tegen uitspraak rijdende rechter?

Kun je in hoger beroep gaan tegen uitspraak rijdende rechter?

De tv-programma’s ”Frank Visser doet uitspraak” en ”de Rijdende Rechter” waarin rechter John Reid huis-, tuin- en keukenzaken oplost zijn erg populair. De heren doen die uitspraken niet in hoedanigheid van rechter, maar geven een bindend advies. Wat als een van de partijen het niet met de uitspraak eens is? Vast staat dat er geen hoger beroep mogelijk is, maar is het bindend advies wel op een andere manier aan te passen? Advocaat procesrecht Robert van Ewijk ligt een recent vonnis van de rechtbank Noord-Holland toe, waarin die vraag moest worden beantwoord.

Lees verder over: Kun je in hoger beroep gaan tegen uitspraak rijdende rechter?

Verhuurder kan vergeten indexverhogingen op huurprijs bedrijfsruimte vorderen

Verhuurder kan vergeten indexverhogingen op huurprijs bedrijfsruimte vorderen

In veel huurovereenkomsten is een bepaling opgenomen met de jaarlijkse indexering van de huurprijs. Met betrekking tot deze jaarlijkse indexering bestaan voor de huur van bedrijfsruimte geen wettelijke bepalingen. In de praktijk komt het meer dan eens voor dat de verhuurder van een bedrijfsruimte voor een aantal jaren vergeet de indexering toe te passen. De vraag of de verhuurder aanspraak kan maken op betaling van de achterstallige huur, welke betreft het geïndexeerde gedeelte van de huurprijs, is onlangs door het hof Amsterdam beantwoord. Advocaat Mariëlle de Wild licht deze uitspraak toe.

Lees verder over: Verhuurder kan vergeten indexverhogingen op huurprijs bedrijfsruimte vorderen

Huurder betaalt jarenlang geen huur wegens gebreken: terecht?

Huurder betaalt jarenlang geen huur wegens gebreken: terecht?

Als een huurruimte gebreken vertoont die het huurgenot aantasten, heeft de huurder in beginsel recht op huurvermindering. Deze huurvermindering moet echter wel in een redelijke verhouding staan tot het gebrek. Dat klinkt logisch maar niet voor een huurder van een evenementenruimte in Rotterdam. Zij betaalde jarenlang geen enkele huur maar gebruikte de huurruimte wel. De verhuurder startte een ontruimingsprocedure. Advocaat huurrecht Thomas van Vugt bespreekt de zaak.

Lees verder over: Huurder betaalt jarenlang geen huur wegens gebreken: terecht?

Werkgever wil loon met lening verrekenen: mag dat?

Werkgever wil loon met lening verrekenen: mag dat?

In een recent arbeidsgeschil maken zowel werkgever als werknemer aanspraak op bedragen die zij over en weer aan elkaar verschuldigd zouden zijn. Mag de werkgever een beroep op verrekening doen? Of is er sprake van onverschuldigde betaling? advocaat arbeidsrecht Sander Schouten licht de uitspraak van de kantonrechter toe.

Lees verder over: Werkgever wil loon met lening verrekenen: mag dat?

Volg ons op social media
Ontvang onze nieuwsbrief
Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • * = verplicht veld
  • Categorieën