Blog

Dit is de blogpagina van AMS advocaten. Onze advocaten bloggen vooral aan de hand van actualiteiten over het recht.

Privacy van de buren geschonden door beveiligingscamera?

Privacy van de buren geschonden door beveiligingscamera?

In deze zaak gaat het om de vraag of een woningeigenaar de privacy van zijn buurman schendt door hem met een beveiligingscamera te filmen. De camera is weliswaar op zijn eigen perceel en pad gericht, maar doordat zijn buurman over dit pad naar zijn woning moet, wordt ook hij – tegen zijn wil – gefilmd. Advocaat Thomas van Vugt bespreekt het arrest van het hof.

Lees verder over: Privacy van de buren geschonden door beveiligingscamera?

Moet een onherstelbaar product worden vervangen door een geheel nieuw exemplaar?

Moet een onherstelbaar product worden vervangen door een geheel nieuw exemplaar?

Als een product kapot gaat binnen de garantietermijn en niet meer te herstellen is wordt aan de consument vaak een ‘refurbished’ of ‘remanufactured’ exemplaar aangeboden als vervanging. Moet je als consument hiermee akkoord gaan of heb je recht op een nieuw exemplaar? Over deze vraag heeft de rechtbank Amsterdam zich onlangs, nogmaals, uitgelaten. Advocaat Mariëlle de Wild bespreekt de uitspraak van de rechter.

Lees verder over: Moet een onherstelbaar product worden vervangen door een geheel nieuw exemplaar?

De nieuwe beslagsyllabus van augustus 2017

De nieuwe beslagsyllabus van augustus 2017

Vorige week is de nieuwe beslagsyllabus, versie augustus 2017, uitgekomen. De beslagsyllabus bevat eisen waaraan beslagrekesten moeten voldoen. Wanneer een beslagrekest (dat is een verzoekschrift om beslag te mogen leggen) niet aan de vereisten van de syllabus voldoet en het verzoek niet wordt gecorrigeerd, dan kan de voorzieningenrechter het verzoek afwijzen. Advocaat beslag- en executierecht Robert van Ewijk bespreekt de belangrijkste wijzigingen.

Lees verder over: De nieuwe beslagsyllabus van augustus 2017

Moet Leen Bakker haar klanten een hoogslaper voor 24 euro leveren?

Moet Leen Bakker haar klanten een hoogslaper voor 24 euro leveren?

Afgelopen weekend stond op de website van Leen Bakker er als gevolg van een fout een hoogslaper te koop voor 24 euro. Duizenden consumenten hebben direct één of meerdere hoogslapers besteld. Vandaag werd bekend dat deze consumenten een procedure opstarten tegen Leen Bakker. Advocaat ondernemingsrecht Onno Hennis legt uit of zij kans maken.

Lees verder over: Moet Leen Bakker haar klanten een hoogslaper voor 24 euro leveren?

Bescherming van food producten: hoe pak je dit het beste aan?

Bescherming van food producten: hoe pak je dit het beste aan?

Als bedenker van of rechthebbende op een food product, wil je natuurlijk niet dat anderen dit klakkeloos gaan overnemen of daarvan meeprofiteren. Hoe bescherm je nou het beste een food product? Advocaat intellectueel eigendomsrecht Manita Hamberg bespreekt dit aan de hand van de ontstane geschillen rondom het food product Heks’nkaas van de producent Levola.

Lees verder over: Bescherming van food producten: hoe pak je dit het beste aan?

Inbreuk op een handelsnaam en/of merk; wat zijn de criteria?

Inbreuk op een handelsnaam en/of merk; wat zijn de criteria?

Hoe bekijkt een rechter of een andermans handelsnaam of logo te veel lijkt op jouw handelsnaam en/of merk? Manita Hamberg, advocaat gespecialiseerd in handelsnaamrecht en intellectueel eigendomsrecht, bespreek dit aan de hand van een recente rechtszaak die Loods 5 had aangespannen tegen een onderneming met de naam Loods G.

Lees verder over: Inbreuk op een handelsnaam en/of merk; wat zijn de criteria?

Hoe duur is een rechtszaak? AMS legt uit!

Hoe duur is een rechtszaak? AMS legt uit!

Helaas is in je recht staan vaak wat anders dan je recht krijgen. Dat komt omdat voor het behalen van je recht in veel gevallen de gang naar de rechter nodig is. Dat kan kostbaar zijn. Hoe kostbaar, en hoe groot het procesrisico is, is van tevoren niet altijd exact te bepalen, en dat schrikt met name particulieren vaak af. Toch kan een goede schatting gemaakt worden, vandaar dat advocaat procesrecht Robert van Ewijk in dit blog de vraag beantwoordt hoe duur een rechtszaak nu echt is.

Lees verder over: Hoe duur is een rechtszaak? AMS legt uit!

Faillissement aannemer: moet opdrachtgever eindafrekening betalen?

Door Marco Guit in Bouwrecht op

Faillissement aannemer: moet opdrachtgever eindafrekening betalen?

Als een aannemer failliet gaat en het werk is nog niet af, dan zit de opdrachtgever met de gebakken peren. Hij kan het werk laten afmaken door een derde maar meestal zijn hier extra kosten aan verbonden. Soms komt de curator zelfs nog met een eindafrekening. Gelukkig wordt een opdrachtgever in dergelijke gevallen goed beschermd door de wet. Advocaat bouwrecht Marco Guit bespreekt een zaak waarin een curator van een failliete aannemer in een procedure met een opdrachtgever was verwikkeld.

Lees verder over: Faillissement aannemer: moet opdrachtgever eindafrekening betalen?

Volg ons op social media
Ontvang onze nieuwsbrief
Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • * = verplicht veld
  • Categorieën