Categorie: Mediarecht

Rechter rekt aansprakelijkheid hosting provider op!

Rechter rekt aansprakelijkheid hosting provider op!

Een website maken en op internet plaatsen is zo gebeurd. De inhoud van een website wordt eigenlijk nauwelijks gemonitord. Er zijn dan ook heel wat vage websites die (bewust) onjuiste informatie verspreiden. Vaak onschuldig maar soms ook met de intentie om reputatieschade aan te richten. De verantwoordelijk achter zo’n website is dikwijls niet te achterhalen. Hoe kan je dan toch de website verwijderd krijgen? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt licht de aansprakelijkheid van hostingproviders in dit geval toe.Lees verder over: Rechter rekt aansprakelijkheid hosting provider op!

Afgifte verborgen camera beelden Radar of bescherming vanwege persvrijheid?

Afgifte verborgen camera beelden Radar of bescherming vanwege persvrijheid?

Televisieprogramma Radar neemt met behulp van een verborgen camera een telecom-aanbieder onder de loep. Om te bewijzen dat AVROTROS onrechtmatig heeft gehandeld, vordert het telecombedrijf het volledige beeld- en geluidmateriaal. Vallen deze beelden onder de bescherming van artikel 10 EVRM? Is inbreuk op dit grondrecht mogelijk en gerechtvaardigd? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt bespreekt het arrest van de Hoge Raad.Lees verder over: Afgifte verborgen camera beelden Radar of bescherming vanwege persvrijheid?

Eis van Gijs van Dam om excuses te krijgen van Matthijs van Nieuwkerk is kansloos

Eis van Gijs van Dam om excuses te krijgen van Matthijs van Nieuwkerk is kansloos

Gijs van Dam, die door Jelle Brandt Corstius beschuldigd wordt van seksueel misbruik, eist via een advocaat excuses van Matthijs van Nieuwkerk, die hem in een uitzending een “smeerlap” noemde. Een dergelijke eis is kansloos, een (voorzieningen)rechter zal dat altijd afwijzen. Advocaat mediarecht Thomas van Vugt legt uit waarom.Lees verder over: Eis van Gijs van Dam om excuses te krijgen van Matthijs van Nieuwkerk is kansloos

Inbreuk op de privacy wegens gebruik echte namen?

Inbreuk op de privacy wegens gebruik echte namen?

De Rabobank heeft in kort geding een verbod op publicatie van een boek gevorderd waarin de echte namen van enkele (oud-)medewerkers waren genoemd. Namens deze (oud-)medewerkers deed de Rabobank een beroep op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De zaak is tot aan de Hoge Raad uitgeprocedeerd. Advocaat Thomas van Vugt, gespecialiseerd in zaken over onrechtmatige publicaties, doet verslag.Lees verder over: Inbreuk op de privacy wegens gebruik echte namen?

Beschuldiging van fraude op internet onrechtmatig?

Beschuldiging van fraude op internet onrechtmatig?

Investeringsfondsen die gouden bergen beloven maar achteraf een piramidespel blijken te zijn. Het komt helaas maar al te vaak voor. Gedupeerden blijven met gigantische schulden achter en het geld is in het niets verdwenen. Termen als misleiding, fraude en oplichting lijken terechte beschrijvingen van dergelijke louche praktijken. Of niet altijd? Wanneer zijn uitlatingen op internet onrechtmatig? Advocaat Thomas van Vugt, gespecialiseerd in zaken over onrechtmatige publicaties, licht dit toe aan de hand van een uitspraak.Lees verder over: Beschuldiging van fraude op internet onrechtmatig?

Patiënt maakt arts zwart op internet. Vrijheid van meningsuiting?

Patiënt maakt arts zwart op internet. Vrijheid van meningsuiting?

Onlangs moest de rechter een oordeel vormen over de vraag of de ongezouten kritiek die een patiënt over een arts uitte op Facebook nog onder de vrijheid van meningsuiting viel of dat hiermee de grenzen van het toelaatbare werden overschreden. AMS Advocaat Hein Hoogendoorn legt uit hoe de rechter in dit geval tot zijn oordeel kwam.Lees verder over: Patiënt maakt arts zwart op internet. Vrijheid van meningsuiting?

Wet bescherming persoonsgegevens: verwijderingsverzoek Google?

Wet bescherming persoonsgegevens: verwijderingsverzoek Google?

Een vastgoedondernemer die in het verleden in verband is gebracht met hypotheekfraude eist van Google dat bepaalde URL’s niet meer zichtbaar worden als je zijn naam intypt. Google weigert aan dit verzoek te voldoen. Handelt Google hiermee in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens en de Privacyrichtlijn? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt bespreekt de zaak.Lees verder over: Wet bescherming persoonsgegevens: verwijderingsverzoek Google?

Quote “de Jos van Rey van Alphen” onrechtmatig?

Quote “de Jos van Rey van Alphen” onrechtmatig?

Een wethouder is verantwoordelijk voor de sluiting van een café in Alphen aan de Rijn. De caféhouder is woedend. Op zijn Facebook pagina schrijft hij dat de wethouder leugenachtig en corrupt is. In een krantenartikel noemt hij de wethouder voorts “de Jos van Rey van Alphen”. De wethouder pikt dit niet en stapt naar de rechter. Is er sprake van een onrechtmatige uitlating? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt bespreekt de uitspraak.Lees verder over: Quote “de Jos van Rey van Alphen” onrechtmatig?

Volg ons op social media
Ontvang onze nieuwsbrief
Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • * = verplicht veld
  • Categorieën