Categorie: Huurrecht

Ontruiming in kort geding: terme de grâce voor stilgelegde sexclub

Ontruiming in kort geding: terme de grâce voor stilgelegde sexclub

In kort geding een ontruiming van een huurruimte vorderen wegens een betaalachterstand? Het is een effectief middel voor verhuurders om de schade te beperken. Vanwege het ingrijpende karakter van een ontruiming, mag een rechter niet te snel een ontruiming toewijzen. Bovendien heeft de rechter de discretionaire bevoegdheid om een “terme de grâce” te geven. Wat dit precies inhoudt, legt advocaat huurrecht Thomas van Vugt uit aan de hand van een recente zaak.Lees verder over: Ontruiming in kort geding: terme de grâce voor stilgelegde sexclub

Huurachterstand van drie maanden voldoende voor ontbinding huurovereenkomst?

Huurachterstand van drie maanden voldoende voor ontbinding huurovereenkomst?

Een huurachterstand van drie maanden wordt vaak voldoende geacht om een huurovereenkomst te ontbinden. De rechter kijkt daarnaast naar de andere omstandigheden van het geval, die tot een ontbinding kunnen leiden. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk bespreekt een recent arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden waarin de ontbinding werd uitgesproken in verband met structurele wanbetaling, en – inderdaad – een huurachterstand van drie maanden.Lees verder over: Huurachterstand van drie maanden voldoende voor ontbinding huurovereenkomst?

Vordering tot ontruiming “met de sterke arm”, hoe zit het?

Vordering tot ontruiming “met de sterke arm”, hoe zit het?

In huurgeschillen komt het vaak voor dat de verhuurder vordert dat de huurder tot ontruiming wordt veroordeeld, en dat de verhuurder wordt gemachtigd om de ontruiming zelf uit te voeren, “zo nodig met behulp van de sterke arm”. Die laatste vordering wordt doorgaans afgewezen, maar is toch vaak in dagvaardingen opgenomen. Advocaat huurrecht en procesrecht Robert van Ewijk legt aan de hand van een recent arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uit hoe het zit.Lees verder over: Vordering tot ontruiming “met de sterke arm”, hoe zit het?

Huurder laat zwijnenstal achter, maar incheck rapport ontbreekt. Wat nu?

Huurder laat zwijnenstal achter, maar incheck rapport ontbreekt. Wat nu?

De huurder van een winkel, woning of een bedrijfspand is verplicht om het gehuurde – als de huurovereenkomst ten einde komt – netjes aan de verhuurder op te leveren. Hij moet opleveren in dezelfde staat als hij het gehuurde heeft ontvangen. Niet zelden laten huurders een zwijnenstal en een beschadigde pand achter. En als er dan geen incheckrapport is, dan vist de verhuurder achter het net. De huurder wordt namelijk beschermd. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk legt uit hoe het zit.Lees verder over: Huurder laat zwijnenstal achter, maar incheck rapport ontbreekt. Wat nu?

Prostitutie in huurwoning: reden voor ontruiming

Prostitutie in huurwoning: reden voor ontruiming

De rechtbank Amsterdam heeft kort geleden een vordering van woningcorporatie Eigen Haard toegewezen om een sociale huurwoning te ontruimen omdat de huurder daarin gelegenheid heeft gegeven aan een mevrouw om vanuit de woning als prostituee werkzaamheden te verrichten in samenwerking met haar vriend. Volgens de rechtbank was dat voldoende grond om de woning te ontruimen. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk bespreekt het vonnis.Lees verder over: Prostitutie in huurwoning: reden voor ontruiming

Contractuele boete bij huurachterstand: hoe zit het?

Contractuele boete bij huurachterstand: hoe zit het?

Een huurder laat een fikse huurachterstand ontstaan. In een incassoprocedure vordert de verhuurder naast de huurachterstand ook een bedrag van ruim € 36.000 aan contractuele boete. Kan de huurder hier nog wat tegen inbrengen? Advocaat huurrecht Thomas van Vugt bespreekt het vonnis.Lees verder over: Contractuele boete bij huurachterstand: hoe zit het?

Nieuw ROZ model huurovereenkomst voor woonruimte 2017

Nieuw ROZ model huurovereenkomst voor woonruimte 2017

De vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) stelt eens in de zoveel tijd model-huurovereenkomsten en algemene bepalingen op voor bedrijfsruimtes, winkelruimtes en voor woningen. Enkele dagen geleden heeft de ROZ een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte vastgesteld, met de bijbehorende algemene bepalingen. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk bespreekt wat er is veranderd.Lees verder over: Nieuw ROZ model huurovereenkomst voor woonruimte 2017

Verhuurder vervangt sloten wegens betalingsachterstand: mag dat?

Verhuurder vervangt sloten wegens betalingsachterstand: mag dat?

In een zaak die recent diende voor het gerechtshof Den Bosch, kwam de vraag aan de orde of de verhuurder van een studentenkamer, de sleutels van die kamer mocht vervangen omdat de huurder niet betaalde. Het gerechtshof tikte de verhuurder op de vingers: ontbinding van de huurovereenkomst kan alleen via de rechter, en ook tijdelijk de toegang tot de kamer ontzeggen mag niet. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk bespreekt het arrest.Lees verder over: Verhuurder vervangt sloten wegens betalingsachterstand: mag dat?

Volg ons op social media
Ontvang onze nieuwsbrief
Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • * = verplicht veld
  • Categorieën