Ruzie tussen aandeelhouders: er valt wat aan te doen

Door Hidde Reitsma in Ondernemingsrecht op 3 minuten leestijd

Ruzie tussen aandeelhouders: er valt wat aan te doen

Ruzie tussen aandeelhouders – een aandeelhoudersgeschil – heeft meestal ingrijpende gevolgen, zowel voor de betrokken aandeelhouders als op het bedrijf – een B.V. of een N.V. – zelf. Als een ruzie tussen aandeelhouders leidt tot een onwerkbare situatie, is het soms onoverkomelijk dat de rechter in het belang van het bedrijf ingrijpt. Advocaat ondernemingsrecht Hidde Reitsma legt uit. 

 

 

Vele soorten aandeelhoudersgeschillen

Een aandeelhoudersgeschil kent vele variaties. Als sprake is van een betrekkelijk kleine groep aandeelhouders, zoals bij een besloten venootschap (BV) meestal het geval is, en er persoonlijke onenigheid is, kan dit tot een enorme impasse (patstelling) leiden. Als er geen aandeelhouder of groep van aandeelhouders is met doorslaggevende zeggenschap (meestal is daarvan sprake bij het houden van meer dan 50% van de aandeel De gedeelten waarin het kapitaal van een BV of NV is verdeeld.
» Meer over aandeel
aandelen
) kan zo een patstelling het hele bedrijf lamleggen. Maar ook als een minderheidsaandeelhouder oneens is met het in de onderneming gevoerde beleid, leidt dit vaak tot onenigheid in de algemene vergadering van aandeelhouders die zijn weerslag kan hebben op het bedrijf zelf.

Uitkoop van een aandeelhouder

Vaak worden aandeelhoudersgeschillen veroorzaakt door persoonlijke motieven bij de aandeelhouders. Als een meerderheidsaandeelhouder probeert een minderheidsaandeelhouder ‘uit te roken’ en weigert rekening te houden met zijn belangen, is dat in veel gevallen rechtstreeks strijdig met de belangen van de onderneming. Het aanwenden van stemrecht om van een (minderheids)aandeelhouder af te komen levert vaak al snel gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid op, en kan zo aanleiding vormen voor de ondernemingskamer Een afdeling van het Gerechtshof te Amsterdam dat bevoegd is kennis te nemen van diverse ondernemingsrechtelijke en sociaal- of financieel-economisch georiënteerde zaken.
» Meer over ondernemingskamer
ondernemingskamer
om een enquete te gelasten (enqueteprocedure). Vaak is in zo’n geval dus directe actie noodzakelijk, en moet direct een verzoek tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen worden ingediend bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.

Advocaat gespecialiseerd in aandeelhoudersgeschillen

De advocaten van advocatenkantoor AMS hebben veel ervaring in zaken waarin sprake is van een aandeelhoudersgeschil. Zij hebben vaak opgetreden in enqueteprocedures (bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam), of in kort geding, in zaken waarin een partij een aandeelhoudersovereenkomst schond. Zij kunnen u adviseren over de beste aanpak en strategie, en zijn daarbij altijd gericht op het voorkomen van problemen. Maar als het moet, wordt de gang naar de rechter niet geschuwd.

Aandeelhoudersovereenkomst kan aandeelhoudersgeschil voorkomen

Wij adviseren cliënten die een onderneming starten om meteen bij de oprichting van de onderneming afspraken tussen de aandeelhouders in een aandeelhoudersovereenkomst vast te leggen. Dat kunnen allerhande afspraken zijn relatie- en concurrentiebedingen, verkoop van aandelen, hoe te handelen bij verkoop van de hele onderneming, winstbestemming, en financieel en investeringsbeleid. Een goede aandeelhoudersovereenkomst voorkomt een hoop ellende. Meer lezen over het voorkomen en oplossen van een aandeelhoudersgeschil kan hier.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Hidde Reitsma - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Hidde Reitsma Hidde heeft een brede ervaring opgedaan in de civiele procespraktijk en specialiseerde zich later in het ondernemingsrecht en insolventierecht. Zijn gevarieerde proces- en adviespraktijk is daar de weerslag van. Volg Hidde ook op Google, LinkedIn of Twitter. Hidde is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Ondernemingsrecht
  Advocaat contractenrecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Bankgarantie niet altijd een garantie

  De Rechtbank Amsterdam heeft in een vonnis van 16 mei 2012 geoordeeld dat het bedrag van een geclaimde bankgarantie moet...

  Sluiten