Beslag op een onverdeelde nalatenschap: kan dat?

Door Hidde Reitsma in Incasso, Verbintenissenrecht op 3 minuten leestijd

Beslag op een onverdeelde nalatenschap: kan dat?

Een opvallend zaak over het beslagrecht. Twee erfgenamen vorderen opheffing van het executoriale beslag dat de schuldeiser van hun broer heeft gelegd op de woonark van hun overleden ouders. Hoe beoordeelt de Voorzieningenrechter dit verzoek? Kan dit beslag stand houden? Advocaat beslag- en executierecht Hidde Reitsma licht de uitspraak toe.

 

 

Verkoop registergoed wegens verdeling erfenis

Na het overlijden van hun beide ouders krijgen de drie (meerderjarige) kinderen een erfenis. Onder de activa van de nalatenschap valt een registergoed, namelijk een woonark. Eén van de zonen, eis in reconventie Een gedaagde in een dagvaardingsprocedure is bevoegd een tegenvordering in te stellen. Dit wordt een eis in reconventie of tegeneis genoemd.
» Meer over eis in reconventie
gedaagde
in de zaak, woont in deze ark. De andere kinderen willen in verband met de boedelverdeling de woonark verkopen en hebben daartoe al een koopovereenkomst De overeenkomst waarbij de verkoper zich verbindt een zaak te geven aan de koper tegen betaling van een prijs.
» Meer over koopovereenkomst
koopovereenkomst
gesloten met een koper.

Executoriaal beslag op onverdeeld aandeel in woonark?

Maar wat blijkt nu als de woonark geleverd moet worden? Er is door een schuldeiser van gedaagde executoriaal beslag Executiemiddel waarbij de goederen van de schuldenaar te gelde te maken zodat de schuldeiser zijn vordering uit de verkregen opbrengst kan voldoen.
» Meer over executoriaal beslag
executoriaal beslag
gelegd op de woonark, althans op het onverdeeld aandeel in de woonark van gedaagde. Hierdoor kan de ark niet aan de koper geleverd worden en dreigt de hele overdracht Overdracht is het overdragen van een recht (indien het een recht van eigendom betreft: in eigendom) aan een ander.
» Meer over overdracht
overdracht
in het water te vallen. De twee kinderen spannen een kort geding aan tegen hun broer en de beslaglegger en vorderen hen te veroordelen om mee te werken aan de levering van de woonark aan de koper. Tevens vorderen ze opheffing van het beslag.

Vordering tot opheffing beslag in kort geding

De Voorzieningenrechter wijst de vorderingen toe. Het door de beslaglegger gelegde beslag kan niet in stand blijven. Gedaagde heeft namelijk niet een onverdeeld aandeel in de woonark zelf, maar enkel een onverdeeld aandeel in de nalatenschappen waarin de ark valt. De nalatenschappen zullen eerst moeten worden vereffend en verdeeld waarna de beslaglegger zijn vordering kan verhalen op hetgeen gedaagde eventueel nog toekomt.

Conservatoir en executoriaal beslag

De rechter maakt hierbij een onderscheid tussen de woonark en de nalatenschap. Gedaagde heeft een onverdeeld aandeel in de nalatenschap maar niet een voor beslag vatbaar aandeel in de woonark. In het algemeen is beslag op een nalatenschap wel mogelijk en het middel van conservatoir beslag wordt nogal eens gebruikt onder erfgenamen onderling om te bewerkstelligen dat de beslagene meewerkt aan bijvoorbeeld afgifte of levering van een in de erfenis vallend bestanddeel.

Advocaat bij leggen of opheffen beslag

Iedere incasso advocaat van AMS Advocaten in Amsterdam heeft vele malen beslag gelegd, op vrijwel elk denkbaar vermogensbestanddeel, en is doorgewinterd als het gaat om het leggen van beslag en het voeren van een opheffings kort geding om te komen tot het opheffen van een beslag. De beslagspecialisten van advocatenkantoor AMS kunnen u dus van dienst zijn als u beslag wilt leggen om uw vordering zeker te stellen. Als u meer wilt weten over de juridische diensten die AMS Advocaten aan u kan bieden, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Hidde Reitsma - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Hidde Reitsma Hidde heeft een brede ervaring opgedaan in de civiele procespraktijk en specialiseerde zich later in het ondernemingsrecht en insolventierecht. Zijn gevarieerde proces- en adviespraktijk is daar de weerslag van. Volg Hidde ook op Google, LinkedIn of Twitter. Hidde is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Incasso, Verbintenissenrecht
  De regels waaraan een privé detective zich moet houden

  De wet bepaalt dat de alimentatieplicht automatisch eindigt op het moment dat de alimentatiegerechtigde gaat samenleven met een ander “als...

  Sluiten