Zo oordelen rechters over social media en ontslag

Door Sander Schouten in Arbeidsrecht op 2 minuten leestijd

Zo oordelen rechters over social media en ontslag

Werkgevers ontslaan werknemers steeds vaker vanwege uitspraken op sociale media. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie ondernemers zijn werknemers op Twitter of Facebook controleert. AMS advocaten zet de recente blogs over social media en ontslag van advocaat arbeidsrecht Sander Schouten op een rijtje.

 

Social media en relatiebeding

Onlangs werd een (inmiddels) ex-werknemer in kort geding beschuldigd van overtreding van het relatiebeding. Zijn ex-werkgever legt daar diverse Twitterberichten van de ex-werknemer aan ten grondslag. In het arrest (gepubliceerd op 27 maart 2012) wordt  -voor zover ons voor het eerst- een belangrijk onderscheid gemaakt tussen Twitter enerzijds en LinkedIn en Facebook anderzijds.

Meer lezen over deze rechtszaak kan hier.

Ontslag wegens post op Facebook

Uit een andere recente uitspraak van de rechtbank in Arnhem blijkt hoe gevaarlijk het voor werknemers kan zijn om zich via sociale media uit te laten over hun werkgever. In deze zaak liet een werknemer van Blokker zich (zeer) negatief uit over zijn baas op Facebook en dat is hem duur komen te staan: de rechter heeft de arbeidsovereenkomst De overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten.
» Meer over arbeidsovereenkomst
arbeidsovereenkomst
met onmiddellijke ingang ontbonden zonder een ontslagvergoeding De vergoeding die een werknemer krijgt van de werkgever bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
» Meer over ontslagvergoeding
ontslagvergoeding
toe te wijzen.

Meer lezen over deze rechtszaak kan hier.

Verzekeraar ontdekt via social media fraude

In een andere opmerkelijke rechtzaak stond centraal dat verzekeraar Aegon via Hyves en Google ontdekt had dat een verzekerde  geen kasplantje was, maar in staat was de Alpe d’Huez te beklimmen en als supporter wedstrijden van Heracles bij te wonen. Aegon heeft hierdoor betalingen kunnen terugvorderen.

Meer lezen over deze rechtszaak kan hier.

Arbeidsrecht advocaat in Amsterdam

Onze advocaten arbeidsrecht hebben veel ervaring met het adviseren en procederen over verschillende soorten geschillen op het gebied van het arbeidsrecht, waaronder social media en ontslag. Indien u vragen heeft hierover kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Sander Schouten - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Sander Schouten

  Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht en arbeidsrecht. Volg Sander ook op Google, LinkedIn of Twitter.

  Sander is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Arbeidsrecht
  advocaat arbeidsrecht
  De wettelijke vereisten bij ontslag op staande voet

  Een werkgever mag een werknemer op staande voet ontslaan als daar een dringende reden voor bestaat. Door een ontslag op...

  Sluiten