Rechter: ontslag wegens “fucking hoer” is nietig

Door Sander Schouten in Arbeidsrecht op 4 minuten leestijd

Rechter: ontslag wegens “fucking hoer” is nietig

Een medewerker van groothandel Sligro is op staande voet ontslagen omdat hij zijn teamleidster een “fucking hoer” noemde. De werknemer accepteerde dit niet en begon een rechtszaak tegen Sligro. De kantonrechter oordeelt nu dat het ontslag op staande voet nietig is en dat het loon moet worden doorbetaald. Een dergelijke belediging rechtvaardigt volgens de rechter geen ontslag op staande voet. Advocaat arbeidsrecht Sander Schouten legt uit.

 

Ontslag op staande voet wegens belediging baas

De werknemer heeft zijn teamleidster “fucking hoer” genoemd nadat zij hem erop had aangesproken dat hij stond te kletsen in plaats van te werken. Om deze reden heeft Sligro hem op staande voet ontslagen. De werknemer ontkent dit, en stelt dat zelfs indien er wel sprake was van verbale uitingen, dit mede het gevolg zou zijn van een vijandige houding die de teamleidster reeds langere tijd richting het personeel zou hebben. Een groep werknemers, waaronder hijzelf, had voorafgaand aan dit incident een petitie aan de directie aangeboden waarin aandacht werd gevraagd voor de onwerkbare situatie die als gevolg hiervan op de werkvloer zou zijn ontstaan. De werknemers hadden de directie gevraagd ervoor te zorgen dat de werksfeer weer plezierig zou worden. De directie heeft volgens de werknemer niets met deze petitie gedaan. Omdat de werknemer zich niet in het ontslag op staande voet kon vinden, vorderde hij de rechter te oordelen dat het ontslag nietig is en dat zijn loon moet worden doorbetaald.

Rechter: ontslag op staande voet is een te zware straf

De kantonrechter stelt voorop dat een werknemer een collega of leidinggevende niet voor “fucking hoer” hoort uit te maken. De rechter is het met Sligro eens dat dergelijk gedrag niet hoeft te worden getolereerd en dat een maatregel op zijn plaats is. De rechter vindt echter dat ontslag op staande voet wegens deze belediging een te zware straf is. Allereerst acht de rechter het van belang dat niet is gebleken dat de directie iets met de petitie van het personeel heeft gedaan. Daarbij vindt de rechter dat hij bij het beoordelen van de ernst van de uitlating van de werknemer rekening moet houden met de gespannen verhouding tussen beiden. Ook acht hij het van belang dat de teamleidster de werknemer in een directe stijl erop heeft aangesproken dat hij “niet moest kletsen maar werken”. Onder deze omstandigheden is het ontslag op staande voet volgens de rechter een te zwaar middel. De  rechter vindt dat van de teamleidster mag worden verwacht dat zij tegen een stootje is opgewassen. Sligro had moeten volstaan met een minder zware straf. De rechter oordeelt daarom dat het ontslag op staande voet nietig is en dat het loon van de werknemer moet worden doorbetaald.

Kort geding doorbetaling van loon

In dit geval koos de werknemer ervoor om via een bodemprocedure De gerechtelijke procedure waarin een geschil definitief wordt beslist.
» Meer over bodemprocedure
bodemprocedure
het ontslag op staande voet aan te vechten. In de meeste gevallen wordt er echter gekozen in kort geding te vorderen dat de werknemer weer tot het werk wordt toegelaten en dat zijn loon wordt doorbetaald. Zeker in een geval waarin iemand op staande voet wordt ontslagen zal de werknemer snel actie willen ondernemen. Op de dag waarop het  ontslag op staande voet door de werkgever wordt aangezegd zal de loonbetaling immers ook vaak per direct worden gestaakt. Daarom heeft de werknemer er groot belang bij om snel in kort geding het ontslag aan te vechten en doorbetaling van loon te vorderen. Daarbij kan hij ook aanspraak maken op een wettelijke verhoging over het te laat betaalde loon. Lees hier de hele uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter.

Advocaat arbeidsrecht

AMS Advocaten in Amsterdam heeft gespecialiseerde kennis over het arbeidsrecht in huis. Onze arbeidsrechtadvocaat kan enerzijds werkgevers bijstaan bij het ontslag van werknemers en anderzijds werknemers helpen indien zij ontslagen worden en in kort geding wedertewerkstelling en doorbetaling van loon willen vorderen of een ontslagvergoeding De vergoeding die een werknemer krijgt van de werkgever bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
» Meer over ontslagvergoeding
ontslagvergoeding
willen bedingen.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Sander Schouten - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Sander Schouten

  Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht en arbeidsrecht. Volg Sander ook op Google, LinkedIn of Twitter.

  Sander is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Arbeidsrecht
  Advocaat Procesrecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Besluit AvA tot ontslag bestuurder soms vernietigbaar

  De rechtbank Utrecht wees afgelopen week een interessante uitspraak over het ontslag van een statutair bestuurder van een BV die...

  Sluiten