3 min lezen

Werknemer ontvangt structureel geen salaris en neemt zélf ontslag op staande voet

NL

In het merendeel van de ontslag-op-staande-voet-zaken, gaat het om de situatie waarin de werkgever een werknemer per direct ontslaat. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook een werknemer kan ontslag op staande voet nemen. Dit houdt in dat de werknemer de arbeidsovereenkomst De overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten.
» Meer over arbeidsovereenkomst
arbeidsovereenkomst
met onmiddellijke ingang opzegt en daarbij dus niet de voor hem of haar geldende opzegtermijn in acht neemt. Voor een werknemer gelden dezelfde vereisten als voor een werkgever. Dit betekent dat een werknemer alleen ontslag op staande voet kan nemen als er sprake is van een dringende reden Een gedraging van een werknemer die zodanig is dat van de werkgever niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
» Meer over dringende reden
dringende reden
en het ontslag onverwijld wordt genomen. Het komt niet vaak voor dat een werknemer per direct ontslag neemt, omdat dit onder meer gevolgen kan hebben voor een WW-uitkering. Recent deed zich echter wel een situatie voor waarin een werknemer ontslag op staande voet nam. Arbeidsrecht-advocaat Sander Schouten bespreekt deze uitspraak.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

De werknemer trad op 1 augustus 2019 in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor tien maanden. De werknemer bekleedde de functie van jeugdcoördinator onderbouw bij de stichting Een stichting is een door een rechtshandeling in het leven geroepen rechtspersoon zonder leden of aandeelhouders.
» Meer over stichting
Stichting
Leonidas facilitair Rotterdam (Leonidas). De werknemer ontving van meet af aan geen salaris van Leonidas.

Sommatie tot uitbetaling loon

Zowel op 24 januari als op 13 februari 2020 sommeerde de werknemer Leonidas tot betaling van het salaris over de maanden augustus 2019 tot en met januari 2020.

Werknemer neemt per direct ontslag

Bij brief van 13 februari 2020 heeft de werknemer de arbeidsovereenkomst per direct opgezegd vanwege een dringende reden. De werknemer stelde zich op het standpunt dat het niet voldoen van het salaris door Leonidas een dringende reden vormde voor een ontslag op staande voet.

Leonidas reageert niet

Leonidas reageerde niet op de brieven van de werknemer. Ook heeft Leonidas niet voldaan aan de sommatie Een schriftelijke aanmaning om binnen een bepaalde termijn een contractuele of wettelijke verplichting na te komen.
» Meer over sommatie
sommatie
tot het betalen van het achterstallige loon.

Achterstallig loon, gefixeerde schadevergoeding en transitievergoeding

De werknemer start de onderhavige procedure en verzoekt Leonidas te veroordelen tot loondoorbetaling tot 13 februari 2020, tot voldoening van de eindafrekening en tot betaling van een gefixeerde schadevergoeding omdat de arbeidsovereenkomst door opzet van Leonidas voortijdig is geëindigd. Daarnaast verzoekt de werknemer de kantonrechter aan hem de wettelijke transitievergoeding De ontslagvergoeding waar werknemers met een dienstverband van minimaal 2 jaar recht op hebben bij onvrijwillig ontslag.
» Meer over transitievergoeding
transitievergoeding
toe te kennen.

Leonidas verschijnt niet tijdens de procedure

De kantonrechter stelt vast dat de werknemer Leonidas rechtsgeldig heeft opgeroepen voor de mondelinge behandeling. Leonidas is echter niet verschenen en heeft ook geen schriftelijk verweer gevoerd.

Dringende reden is aanwezig

Naar het oordeel van de kantonrechter levert het feit dat Leonidas vanaf het moment dat de werknemer in dienst trad geen loon heeft betaald aan de werknemer een dringende reden op als bedoeld in artikel 7:679 lid 2 BW. Ook omdat de werknemer Leonidas herhaaldelijk heeft verzocht en gesommeerd om alsnog de loonbetalingsverplichtingen na te komen. Dit echter tevergeefs. De werknemer heeft dus terecht ontslag op staande voet genomen. Dit heeft ook tot gevolg dat Leonidas schadeplichtig is vanwege de onregelmatige opzegging De opzegging welke niet voldoet aan de wettelijke regels die aan opzegging zijn gesteld.
» Meer over onregelmatige opzegging
onregelmatige opzegging
. De werknemer heeft immers door toedoen van Leonidas niet de voor hem geldende opzegtermijn in acht genomen. Ook de verzochte loonvordering, eindafrekening en transitievergoeding worden, als niet weersproken, toegewezen.

Sander Schouten

Sander Schouten

Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht en arbeidsrecht. Volg Sander op LinkedIn of Twitter.

Ravel Residence