2 min lezen

Kantonrechter: ontslag op grond van kantoorgeruchten onterecht!

NL

Een werknemer wordt op staande voet ontslagen. Hij zou volgens zijn werkgever betrokken zijn bij een geheim plan om de onderneming van de werkgever heimelijk te ontmantelen en over te nemen. De werknemer zou vervolgens een concurrerende onderneming opzetten en dan cliënten van de werkgever overhalen om over te stappen. Deze ernstige beschuldigingen werden in een recente rechtszaak getoetst door de rechter. Was er echt sprake van snode plannen of slechts een hardnekkig kantoorgerucht? Advocaat arbeidsrecht Sander Schouten bespreekt de zaak.

Verwijtbaar handelen werknemer

In deze zaak waren de beschuldigingen aan het adres van de werknemer niet mals. Ten eerste zou de werknemer achter de rug van de werkgever om de onderneming willen ontmantelen en overnemen. Ten tweede zou de werknemer ook de werkgever zwart hebben gemaakt bij opdrachtgevers (in de hoop dat zij naar zijn nieuwe bedrijf zouden overstappen). De werkgever ging dan ook niet over één nacht ijs bij het ontslag op staande voet. Er werd onderzoek door een extern recherchebureau gedaan en andere werknemers werden geïnterviewd.

Ontslag op staande voet aanvechten

De ontslagen werknemer ontkende iets onoorbaars van plan te zijn (geweest) en verzet zich tegen het ontslag. In de procedure onderzoekt de kantonrechter of er sprake is van dringende reden voor een ontslag op staande voet. Hij concludeert dat dit niet het geval is. Volgens de kantonrechter heeft de werkgever de verwijten onvoldoende onderbouwd. De overgelegde verklaringen van andere werknemers zijn niet concreet genoeg. Ze berusten veelal op verklaringen van horen zeggen of geruchten in de wandelgangen. Nergens blijkt uit dat de werknemer zich echt heeft schuldig gemaakt aan de verweten handelingen. Zo zijn er zelfs geen verklaringen overgelegd van opdrachtgevers over het verweten kwaadspreken door de werknemer. Het is dus bij geruchten gebleven.

Onrust in bedrijf aanleiding geruchten

De kantonrechter neemt in overweging dat de achtergrond van de geruchten binnen het bedrijf mogelijk gelegen is in de schorsing van de directeur De leidinggevende van een onderneming of organisatie.
» Meer over directeur
directeur
waardoor er twee kampen zijn ontstaan. Werknemer behoorde in het ene kamp en de collega’s die de belastende verklaringen hebben afgelegd (mogelijk) in het andere kamp.

Verwijtbaar handelen werknemer niet bewezen

Hoe het ook zij, de werkgever heeft het verwijt niet kunnen staven met harde bewijsmiddelen. Het ontslag op staande voet wordt vernietigd. Er is evenmin een andere grond aanwezig voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst De overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten.
» Meer over arbeidsovereenkomst
arbeidsovereenkomst
. De vordering van de werknemer om weer toegelaten te worden tot het werk wordt daarom toegewezen.

Sander Schouten

Sander Schouten

Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht en arbeidsrecht. Volg Sander op LinkedIn of Twitter.

Ravel Residence