3 min lezen

Leraar behoudt contract na liefdesverklaring aan leerlinge

NL

Een leraar van een basisschool verklaarde de liefde aan een oud-leerlinge van twaalf via de sms en Facebook. De school wilde zijn dienstverband beëindigen nadat hij nogmaals contact met haar opzocht ondanks een duidelijke waarschuwing van de schoolleiding. Maar de rechter wees de ontbinding van het dienstverband af. Advocaat ambtenarenrecht  Sander Schouten bespreekt het opmerkelijke vonnis.

Eerdere waarschuwingen

De werknemer was al zo’n 5 jaar werkzaam als leerkracht van groep 7/8 bij de desbetreffende basisschool. In beoordelingsgesprekken was al aan de orde gekomen dat de werknemer nog wel eens te populair in de omgang met leerlingen wilde zijn. Hierbij werd hij gewezen op de risico’s en op het belang van het bewaren van afstand.

Liefdesverklaringen aan oud-leerlinge

In de zomervakantie van 2015 is er echter buiten de school en de ouders van een oud-leerlinge om, contact geweest tussen de werknemer en een oud-leerlinge. Hierbij is de oud-leerlinge meerdere malen bij de werknemer thuis geweest. Van seksueel contact was geen sprake. In de daaropvolgende periode heeft de werknemer de vele berichten aan de oud-leerlinge gestuurd. Waaronder dit bericht: ”Ik mis je zo was het nog maar eerste vakantieweek. Toen we zo gelukkig waren. Ti’s leeg zonder jou. Spijt me zo! Ik kan het niet mijn leven zonder jou erin ti’s leeg. Ik mis onze gesprekken enz. ik mis jou om wie je bent.”

Groepsapp met oud-leerlingen

Daarnaast heeft de leraar in deze periode deelgenomen aan een groepsapp met oud-leerlingen. In de groepsapp liet hij weten dat hij deze zou gaan verlaten, met daarbij de volgende toelichting: “Er zit iemand in deze app waar ik alles voor gedaan en gegeven heb. Voor geknokt heb alles maar mij nu helaas keihard laat vallen (..) had nooit verwacht dat deze persoon m’n zo’n pijn zou doen gok ook dat jullie wel weten om wie het gaat.”

Werkgever confronteert leraar met buitenschools contact leerlingen

De communicatie uit de app is door de ouders aan de werkgever verstrekt. Naar aanleiding hiervan heeft er een gesprek tussen de school en de werknemer plaatsgevonden. Hierbij is werknemer verboden verder contact op te nemen met de oud-leerlinge. Ondanks dit verbod heeft de werknemer op 16 november 2015 de oud-leerlinge het volgende ge-sms’t. “Ik weet dat ik een lul ben niks goed kan doen en je pleuris hekel aan me hebt. Zag je alleen fietsen en wilde zeggen als wat is je nog altijd bij me terecht kan hoe groot je hekel ook aan me is. (..) ik pak mijn leven weer op helaas zonder je :(“. Naar aanleiding hiervan is de vader van de oud-leerlinge naar school gekomen. De werknemer is vervolgens geschorst, waarna de school een ontbindingsverzoek De procedure bij de kantonrechter om een arbeidsovereenkomst te ontbinden.
» Meer over ontbindingsverzoek
ontbindingsverzoek
heeft ingediend.

Rechter bepaalt; arbeidsovereenkomst wordt niet ontbonden

Volgens de rechter had de leraar zich gezien zijn contacten met de oud-leerlinge en door zijn deelname aan de groepsapp, onprofessioneel en onbetamelijk gedragen. De rechter was echter niet van mening dat dit zou moeten leiden tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst De overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten.
» Meer over arbeidsovereenkomst
arbeidsovereenkomst
. Hierbij werd meegenomen dat er geen sprake was van wezenlijke kritiek op het functioneren van werknemer als leerkracht. Uit de stukken bleek bovendien dat al langere tijd bekend was dat de leraar problemen had met het bewaken van de vereiste afstand tussen hem en zijn leerlingen. De werkgever bevestigde dit tijdens de zitting. De rechter rekende het de werkgever aan dat er niets met deze aandachtspunten was gedaan. Dit terwijl verbetering blijkbaar nodig was om de functie van leerkracht goed te kunnen uitoefenen. Niet uitgesloten is dat het grensoverschrijdende gedrag dan had kunnen worden voorkomen. De rechter wees het ontbindingsverzoek af en veroordeelde de werkgever om werknemer in staat te stellen zijn werkzaamheden te hervatten. De werknemer gaf zelf aan al begeleiding te hebben gezocht en open te staan voor verdere coaching vanuit de school.

Sander Schouten

Sander Schouten

Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht en arbeidsrecht. Volg Sander op LinkedIn of Twitter.

Ravel Residence