Nieuwe versie van de beslagsyllabus gepubliceerd

Door Hidde Reitsma in Incasso, Procesrecht op 1 minuut leestijd

Nieuwe versie van de beslagsyllabus gepubliceerd

Beslagleggen in Nederland is lange tijd zeer gemakkelijk geweest. De laatste jaren is de rechterlijke toets op een verzoek om beslag te mogen leggen echter steeds strenger geworden. Hiervoor heeft echter geen wetswijziging plaatsgevonden, maar zijn de beslagrechters de regels strenger gaan toepassen. Zo is in het Nederlandse conservatoire beslagrecht een ‘fluwelen revolutie’ doorgevoerd.De richtlijnen die de beslagrechters hanteren liggen vast in de beslagsyllabus, waarvan onlangs weer een nieuwe versie werd gepubliceerd.

Conservatoir beslag leggen door een advocaat

Een verzoek tot het mogen leggen van conservatoir beslag moet worden ingediend door een advocaat Een jurist die rechtsbijstand verleent en cliënten vertegenwoordigt in rechtszaken.
» Meer over advocaat
advocaat
. conservatoir beslag Een maatregel waarmee een schuldeiser kan voorkomen dat een schuldenaar zijn vermogensbestandelen verkoopt voordat de schuldeiser tot executie kan overgaan.
» Meer over conservatoir beslag
Conservatoir beslag
kan op vele vermogensbestanddelen worden gelegd: op een banksaldo ( derdenbeslag Beslag onder een partij die buiten de rechtsverhouding tussen schuldeiser en schuldenaar staat, zoals bijvoorbeeld een bank. Derdenbeslag raakt hetgeen de derde is verschuldigd aan de beslagene.
» Meer over derdenbeslag
derdenbeslag
), op roerende en onroerende zaken, en bijvoorbeeld op aandeel De gedeelten waarin het kapitaal van een BV of NV is verdeeld.
» Meer over aandeel
aandelen
of certificaten van aandelen.

Beslagsyllabus

Een verzoek van een advocaat tot het leggen van conservatoir beslag wordt beoordeeld aan de hand van de in de beslagsyllabus gegeven richtlijnen. De Rechtspraak brengt periodiek een nieuwe versie uit. De meest recente versie, van augustus 2013, is recent beschikbaar geworden. Bekijk de beslagsyllabus.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Hidde Reitsma - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Hidde Reitsma Hidde heeft een brede ervaring opgedaan in de civiele procespraktijk en specialiseerde zich later in het ondernemingsrecht en insolventierecht. Zijn gevarieerde proces- en adviespraktijk is daar de weerslag van. Volg Hidde ook op Google, LinkedIn of Twitter. Hidde is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Incasso, Procesrecht
  Advocaat incasso - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Vordering verkopen (cessie): zo werkt het

  Net zoals roerende en onroerende zaken kunnen ook vorderingen worden verkocht. De overdracht van een vordering heet een cessie. Aan...

  Sluiten