Rechter: ambtenaar is verplicht tot fietsen buiten werktijd

Door Sander Schouten in Ambtenarenrecht op 2 minuten leestijd

Een ambtenaar in dienst van de gemeente Franekeradeel waardeert zijn vrije vrijdagmiddag zo zeer, dat hij tot aan de Centrale Raad van Beroep procedeerde om te horen of hij verplicht kan worden om deel te nemen aan een door zijn werkgever georganiseerde fietstocht. Helaas, hij had niet mogen weigeren en is dan ook terecht berispt, aldus de rechter. Advocaat ambtenarenrecht Sander Schouten bespreekt het opmerkelijke vonnis.

 

Ambtenaar negeert dienstopdracht gemeente

De ambtenaar in kwestie werd door zijn leidinggevende gevraagd deel te nemen aan de fietstocht in het kader van ‘teambuilding’. Hij werd erop gewezen dat deelname verplicht was en dat het niet deelnemen zonder goede reden, als werkweigering zou worden beschouwd. Daarop zou een disciplinaire straf kunnen volgen. De ambtenaar weigerde zich desondanks op te geven voor te fietstocht. Toen hem naar de reden daarvoor werd gevraagd, antwoordde hij dat hij het fietsen niet als werk zag omdat de fietstocht op zijn vrije vrijdagmiddag zou plaatsvinden. De gemeente verplichtte hem daarna deel te nemen  aan de fietstocht.

Verplicht fietsen voor teambuilding

De ambtenaar bleef vervolgens zonder opgave van reden weg. De gemeente gaf de ambtenaar vervolgens een schriftelijke berisping. Het was immers niet aan de ambtenaar om te bepalen of de fietstocht al dan niet als werk moest worden beschouwd. De fietstocht was volgens de gemeente zinvol in het kader van de teambuilding en mocht door de ambtenaar niet worden geweigerd.

Ambtenaar gaat in bezwaar en beroep

De advocaat Een jurist die rechtsbijstand verleent en cliënten vertegenwoordigt in rechtszaken.
» Meer over advocaat
advocaat
van de ambtenaar ging binnen 6 weken nadat de ambtenaar de berisping ontving in bezwaar. Toch handhaafde de gemeente de berisping. De advocaat van de ambtenaar ging vervolgens in beroep bij de rechtbank Leeuwarden. Ook daar ving de ambtenaar bot. Uiteindelijk stelde hij zelfs hoger beroep Ons burgerlijk procesrecht kent het beginsel dat er onderzocht wordt in twee instanties: een ieder heeft het recht op een nieuwe behandeling van de zaak door een hogere rechter.
» Meer over hoger beroep
hoger beroep
in bij de Centrale Raad van Beroep. Maar wederom zonder succes. Teambuilding lukt alleen als zo veel mogelijk personeelsleden deelnemen, zo luidt de redenering. De gemeente kon hem daarom in dit geval verplichten tot deelname buiten zijn reguliere werktijden.

Berisping kan leiden tot ontslag ambtenaar

Een schriftelijke waarschuwing is weliswaar de lichtste disciplinaire straf, het kan wel de aanleiding voor een werkgever zijn een dossier op te bouwen, om zo uiteindelijk tot een ongeschiktheidsontslag te kunnen komen. Het kan dus zinvol zijn om tegen een berisping in bezwaar en beroep te gaan, ook als het slechts om de verplichte deelname aan een fietstocht gaat.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Sander Schouten - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Sander Schouten

  Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht en arbeidsrecht. Volg Sander ook op Google, LinkedIn of Twitter.

  Sander is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Ambtenarenrecht
  Ambtenarenrecht - AMS Advocaten Amsterdam en Naarden
  Nieuwsgierigheid alcoholverslaafde ambtenaar naar BN’ers leidt tot ontslag

  Een ambtenaar in dienst van de gemeente Rijswijk kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en bestudeerde de financiële gegevens van enkele...

  Sluiten