Categorie: Ambtenarenrecht

Nazi-sympathisant terecht ontslagen als geschiedenisleraar?

Nazi-sympathisant terecht ontslagen als geschiedenisleraar?

Wat een werknemer buiten werktijd doet, gaat een werkgever in principe niets aan. Zolang hij tijdens werktijd goed functioneert, is er geen reden de werknemer te ontslaan. Dit was echter anders in een recent arbeidsgeschil tussen een school en een geschiedenisleraar. De kantonrechter oordeelde in dit geval dat de voorbeeldfunctie van een leraar niet ophoudt bij het einde van de lesdag. Wat de leraar privé deed, bijvoorbeeld op internet, ging de school dus wel aan. Advocaat arbeidsrecht Sander Schouten licht deze zaak over een ontbindingsverzoek toe.Lees verder over: Nazi-sympathisant terecht ontslagen als geschiedenisleraar?

Agent trekt wapen na woordenwisseling: strafontslag terecht?

Agent trekt wapen na woordenwisseling: strafontslag terecht?

Een politieagent die zijn wapen trok na een bijna-botsing en woordenwisseling met een scooterrijder kreeg strafontslag opgelegd. Hij vocht dit ontslag aan bij de rechtbank. Advocaat ambtenarenrecht Sander Schouten bespreekt de uitspraak.Lees verder over: Agent trekt wapen na woordenwisseling: strafontslag terecht?

Leraar behoudt contract na liefdesverklaring aan leerlinge

Leraar behoudt contract na liefdesverklaring aan leerlinge

Een leraar van een basisschool verklaarde de liefde aan een oud-leerlinge van twaalf via de sms en Facebook. De school wilde zijn dienstverband beëindigen nadat hij nogmaals contact met haar opzocht ondanks een duidelijke waarschuwing van de schoolleiding. Maar de rechter wees de ontbinding van het dienstverband af. Ambtenarenrecht advocaat Sander Schouten bespreekt het opmerkelijke vonnis.Lees verder over: Leraar behoudt contract na liefdesverklaring aan leerlinge

Voorlopige doorbetaling na strafontslag, wanneer kan dat?

Advocaat arbeidsrecht Amsterdam

De zwaarste disciplinaire straf die aan een ambtenaar kan worden opgelegd is het strafontslag. Een strafontslag heeft verstrekkende gevolgen. Een ambtenaar die strafontslag krijgt, heeft in de regel geen recht op een WW-uitkering. Ook zal de loonbetaling aan de ambtenaar na een strafontslag direct worden stopgezet. In sommige gevallen kan echter tijdens de bezwaar- en beroepsprocedure tegen het ontslagbesluit loondoorbetaling worden gevorderd in een spoedprocedure. Advocaat Sander Schouten licht toe.Lees verder over: Voorlopige doorbetaling na strafontslag, wanneer kan dat?

Ambtenaren en sociale media: waar ligt de grens?

Advocaat ambtenarenrecht Amsterdam

Een ambtenaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie werd onlangs geschorst en dreigt te worden ontslagen vanwege een tweet over de radicale beweging IS. Die maatregel wekt weinig verbazing. Maar waar ligt nu de grens? Steeds vaker ontstaat er discussie over de vraag hoe ver ambtenaren mogen gaan op Facebook en Twitter. Ondanks de Sociale Media Code van de Rijksoverheid lijkt er nog geen duidelijkheid te zijn over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren. Advocaat ambtenarenrecht Sander Schouten legt uit.Lees verder over: Ambtenaren en sociale media: waar ligt de grens?

Klokkenluider van misstanden in moskee onterecht ontslagen

Advocaat ambtenarenrecht Amsterdam

Een ambtenaar in dienst bij de Gemeente Rotterdam wordt ontslagen omdat hij informatie naar de media lekt over misstanden binnen een moskee. De gemeente vond dat er sprake was van ernstig plichtsverzuim. De ambtenaar was het daar niet mee eens. Advocaat ambtenarenrecht Sander Schouten bespreekt het vonnis.Lees verder over: Klokkenluider van misstanden in moskee onterecht ontslagen

Salarisverhoging politie door functieonderhoud?

Salarisverhoging politie door functieonderhoud?

De werkzaamheden van een ambtenaar zijn van invloed op zijn salaris. Een ambtenaar die vindt dat zijn werkzaamheden niet passen bij zijn salarisschaal kan verzoeken om functieonderhoud. Advocaat ambtenarenrecht Sander Schouten legt aan de hand van een recente uitspraak uit wat bepalend is voor de toekenning van meer salaris.Lees verder over: Salarisverhoging politie door functieonderhoud?

Gemeente Amsterdam moet in gesprek met boze ambtenaar

Advocaat ambtenarenrecht bij plichtsverzuim

Een ambtenaar die zijn leidinggevende na een functioneringsgesprek tot aan de lift volgt om een e-mail te laten zien die zijn onschuld zou bewijzen ten aanzien van een hem gemaakt verwijt tijdens dat gesprek, maakte zich volgens de gemeente Amsterdam schuldig aan plichtsverzuim. Dat oordeel was te kort door de bocht volgens de rechtbank Amsterdam. Het beroep van de ambtenaar tegen zijn opgelegde sanctie slaagde. Advocaat ambtenarenrecht Sander Schouten legt aan de hand van de uitspraak uit, waarom het zinvol kan zijn in bezwaar te gaan.Lees verder over: Gemeente Amsterdam moet in gesprek met boze ambtenaar

Volg ons op social media
Ontvang onze nieuwsbrief
Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • * = verplicht veld
  • Categorieën