Recht op vergoeding bij vertraging vlucht: zo zit het

Door Thomas van Vugt in Verbintenissenrecht op 3 minuten leestijd

Recht op vergoeding bij vertraging vlucht: zo zit het

Sinds het Sturgeon-arrest van het Hof van Justitie uit 2009 hebben passagiers van vluchten die meer dan 3 uur vertraagd zijn, dezelfde rechten als passagiers van geannuleerde vluchten. Wanneer een passagier zijn eindbestemming drie uur of meer na de oorspronkelijk geplande aankomst tijd bereikt, dient de luchtvaartmaatschappij in beginsel een vergoeding te betalen. In de rechtspraak is over dit echter veel te doen. Advocaat verbintenissenrecht Thomas van Vugt bespreekt de actuele stand van zaken.

 

Vertraagde vlucht: het Sturgeon-arrest

Over het recht op vergoeding bij een vertraagde of gecancelde vlucht bestaan veel misverstanden. De feiten zijn als volgt. Op grond van de Verordening inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering van vluchten (de Verordening) zijn luchtvaartmaatschappijen een compensatie verschuldigd aan passagiers van geannuleerde vluchten. In het Sturgeon-arrest heeft het Hof bepaald dat passagiers van vertraagde vluchten onder omstandigheden gelijk moeten worden gesteld met passagiers van geannuleerde vluchten. De compensatie is verschuldigd als sprake is van aankomst op de eindbestemming met een minimale vertraging van 3 uur.

Hoogte compensatie bij langdurige vertraging

De compensatie is niet verschuldigd als de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat de vertraging is veroorzaakt door buitengewone omstandigheden. Uit de rechtspraak blijkt dat een technisch probleem aan een vliegtuig is doorgaans niet wordt aangemerkt als bijzondere omstandigheid. De hoogte van de compensatie wordt vastgesteld aan de hand van artikel 7 van de Verordening en bedraagt tussen de € 250,- en € 600,- per passagier. Luchtvaartmaatschappijen weigeren echter stelselmatig de compensatie uit te betalen. Het Sturgeon-arrest zou volgens hen in strijd zijn met andere rechtspraak van het Hof en het Verdrag van Montreal. De weigerachtige houding van de luchtvaartmaatschappijen om tot betaling van de door hen verschuldigde compensatie over te gaan, heeft geleid tot vele gerechtelijke procedures waarvan er op dit moment acht bij de Hoge Raad aanhangig zijn.

Prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie

Een prejudiciële vraag is een vraag van een rechter aan een hoger gerecht over hoe een bepaalde rechtsregel moet worden uitgelegd. Het Amtsgericht in Keulen en de High Court of Justice van Engeland hebben aan het Hof prejudiciële vragen gesteld over de toepasselijkheid van het Sturgeon-arrest. Inmiddels heeft het Hof geoordeeld dat het Sturgeon-arrest in lijn is met verdere jurisprudentie van het Hof en het Verdrag van Montreal. De zaken die aanhangig zijn bij de Nederlandse Hoge Raad zijn aangehouden in afwachting van het arrest van het Hof. Naar verwachting zal hier op korte termijn uitspraak in worden gedaan. Het arrest van het Hof maakt een einde aan de door de luchtvaartmaatschappijen veroorzaakte onzekerheid over de compensatie bij langdurige vertragingen en vergemakkelijkt het verkrijgen van de compensatie voor passagiers.

Advocatenkantoor in Amsterdam

Het team van AMS Advocaten in Amsterdam heeft een jarenlange ervaring in het adviseren en procederen voor (internationale) bedrijven en particulieren. De advocaten houden zich vooral bezig met het Ondernemingsrecht, vastgoedrecht, huurrecht bedrijfsruimte Een gebouwde onroerende zaak bestemd voor de uitoefening van een winkelbedrijf, horeca of ambachtsbedrijf en waar een voor het publiek toegankelijke ruimte aanwezig is voor rechtstreekse levering van roerende zaken of voor dienstverlening.
» Meer over bedrijfsruimte
bedrijfsruimte
, arbeidsrecht, insolventierecht, incasso en contractenrecht. De advocaten van AMS zijn sterk betrokken bij de zaken van hun cliënten, werken met korte lijnen en bieden scherpe tarieven. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met een van onze advocaten opnemen.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Thomas van Vugt - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Thomas van Vugt

  Thomas adviseert en procedeert met name op het gebied van het verbintenissenrecht, waaronder het ondernemingsrecht, het vastgoedrecht, het huurrecht bedrijfsruimte en mediarecht. Volg Thomas op Google, LinkedIn of Twitter.

  Thomas is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Verbintenissenrecht
  Advocaat contractenrecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Aansprakelijkheid notaris bij opstellen overeenkomst

  De rechtbank Almelo heeft zich in een kort geding uitgelaten over de vraag of een notaris aansprakelijk is omdat hij...

  Sluiten