Als ik win, wie betaalt dan mijn advocaat?

Door Hein Hoogendoorn in Procesrecht op 3 minuten leestijd

Advocaat Amsterdam

Deze vraag wordt vaak gesteld wanneer overwogen wordt een gerechtelijke procedure op te starten. Advocaat Hein Hoogendoorn legt uit hoe het zit met de vergoeding van gemaakte advocaatkosten en de zogenaamde kostenveroordeling De partij die bij vonnis geheel of grotendeels in het ongelijk wordt gesteld, wordt in beginsel in de kosten veroordeeld.
» Meer over kostenveroordeling
proceskostenveroordeling
.

 

 

 

Soms moet elke partij eigen kosten betalen

In gerechtelijke uitspraken is vaak te lezen dat de verliezende partij in de proceskosten wordt veroordeeld. Soms ziet de rechter aanleiding om de proceskosten tussen partijen te compenseren. Dat wil zeggen dat elke partij zijn eigen proceskosten moet betalen. Vaak is dat zo bij procedures van familierechtelijke aard. De gedachte daarachter is dat beide partijen voor zulke procedures vaak evenveel verantwoordelijkheid dragen. In de regel veroordeelt de rechter de verliezende partij echter in de proceskosten van de winnaar.

Waar bestaat het bedrag precies uit?

Voor het aanhangig maken Het starten van een procedure bij de rechter door een dagvaarding of een verzoekschrift.
» Meer over aanhangig maken
aanhangig maken
van een procedure of het als eis in reconventie Een gedaagde in een dagvaardingsprocedure is bevoegd een tegenvordering in te stellen. Dit wordt een eis in reconventie of tegeneis genoemd.
» Meer over eis in reconventie
gedaagde
verschijnen in een procedure moet (meestal) griffierecht De kosten van de behandeling van rechtszaak door een gerechtelijke instantie.
» Meer over griffierecht
griffierecht
aan de rechtbank worden betaald. Ook kan zijn het zo zijn dat er deurwaarderkosten zijn gemaakt. Deze komen bij een proceskostenveroordeling in aanmerking voor integrale vergoeding. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld kosten voor getuigen of voor (op verzoek van de rechtbank) ingeschakelde deskundigen.

Advocaatkosten zijn gemaximeerd

Voor gemaakte advocaatkosten zit dat anders. Voor wat betreft de advocaatkosten zal in de regel een honorarium op basis van een uurtarief met uw advocaat Een jurist die rechtsbijstand verleent en cliënten vertegenwoordigt in rechtszaken.
» Meer over advocaat
advocaat
zijn overeengekomen. Advocaatkosten komen wel voor vergoeding in aanmerking, maar zijn gemaximeerd. Voor elke proceshandeling die uw advocaat verricht (bijvoorbeeld het opstellen en indienen van een processtuk of het bijwonen van een zitting) wordt een of soms een half punt (een zogenaamd liquidatiepunt) toegekend.

Vastgestelde vergoeding dekt niet altijd gemaakte kosten

Elk liquidatiepunt vertegenwoordigt een forfaitair vastgestelde waarde. Die waarde is op haar beurt weer afhankelijk gesteld van het geldelijk belang dat met de procedure gemoeid gaat. Hoe hoger dit belang is, hoe hoger de waarde is die wordt toegekend aan 1 liquidatiepunt. Bij ingewikkelde procedures met veel proceshandelingen over grote financiële belangen, zal een proceskostenveroordeling voor wat betreft de advocaatkosten dus hoger uitvallen dan bij een relatief simpele procedure met een klein belang. Vaak is dit forfaitair vastgestelde bedrag dus niet precies gelijk aan de advocaatkosten die u daadwerkelijk heeft moeten maken.

Procedures over intellectuele eigendomsrechten

In procedures die gaan over intellectuele eigendomsrechten komen de proceskosten soms wel voor integrale vergoeding in aanmerking. Voor dit specifieke onderwerp verwijs ik naar een eerdere blog op onze website.

Veroordeling biedt niet altijd garantie tot betaling

Voor veroordelingen in het algemeen maar ook voor de proceskostenveroordeling geldt dat daadwerkelijke betaling door de verliezende partij niet wordt gegarandeerd. Als u wederpartij geen verhaal biedt, kan u alsnog met lege handen komen te staan. Het kan daarom raadzaam zijn om van te voren onderzoek te doen naar verhaalsmogelijkheden bij de wederpartij of om voorafgaand aan de procedure conservatoir beslag te leggen. Voor vragen met betrekking tot dit onderwerp kunt u uiteraard contact opnemen met een van onze advocaten.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Hein Hoogendoorn - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Hein Hoogendoorn

  Hein studeerde Nederlands recht en Fiscaal recht en is sinds 2008 advocaat. Sinds november 2013 is hij verbonden aan AMS Advocaten. Voorheen was hij werkzaam bij een middelgroot advocatenkantoor in Den Haag. Hein legt zich voornamelijk toe op het procederen en adviseren op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht en incasso.

  Hein is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Procesrecht
  Advocaat Intellectueel eigendomsrecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Hoger beroep mogelijk tegen verlof tenuitvoerlegging Zwitsers vonnis?

  Bij de executie van een buitenlands vonnis komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er verschillende internationale verdragen waarin onderlinge erkenning...

  Sluiten