Binnenkort conservatoir beslag op EU-bankrekening mogelijk?

Door Hein Hoogendoorn in Incasso op 2 minuten leestijd

Binnenkort conservatoir beslag op EU-bankrekening mogelijk?

Beslaglegging kon tot op heden alleen op Nederlandse bankrekeningen. Er is nu een procedure in de maak waarbij ook conservatoir beslag Een maatregel waarmee een schuldeiser kan voorkomen dat een schuldenaar zijn vermogensbestandelen verkoopt voordat de schuldeiser tot executie kan overgaan.
» Meer over conservatoir beslag
conservatoir beslag
kan worden gelegd op saldi op bankrekeningen in andere EU-landen. Incassorecht advocaat Een jurist die rechtsbijstand verleent en cliënten vertegenwoordigt in rechtszaken.
» Meer over advocaat
advocaat
Hein Hoogendoorn legt uit hoe dat in zijn werk zal gaan.

 

 

Conservatoir beslagleggen op Nederlandse bankrekeningen

Het was in Nederland al mogelijk om conservatoir beslag te leggen op een bankrekening van een schuldenaar. Bij zo’n conservatoir beslag wordt er beslag gelegd voorafgaand aan – of tijdens een gerechtelijke procedure om te voorkomen dat bijvoorbeeld saldo op bankrekeningen tijdens zo’n procedure verdwijnt. Het doel van het leggen van conservatoir beslag is dus dat voorkomen wordt dat een schuldenaar gelden aan het verhaal onttrekt in afwachting van de uitkomst van een gerechtelijke procedure. Voor het leggen van een conservatoir beslag moet toestemming aan de rechter worden gevraagd.

Europees bevel nodig bij beslaglegging buitenlandse rekening

Een Nederlandse partij zal aan de Nederlandse rechter om een Europees beslagbevel kunnen verzoeken. Met zo’n bevel kan dan beslag worden gelegd op saldi op bankrekeningen in andere EU-lidstaten. Voor met name internationaal opererende ondernemingen met buitenlandse debiteuren is zo’n procedure natuurlijk een uitkomst. Een Europese Verordening uit 2014 is de bakermat van deze nieuwe regeling. Om die regeling in Nederland te implementeren is recent een wetsvoorstel van minister Van der Steur bij de Tweede Kamer ingediend. De integrale tekst van dit wetsvoorstel is hier te raadplegen.

Exacte datum inwerkingtreding nog onduidelijk

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd dus het is nog niet duidelijk wanneer de wet precies in werking zal treden. Uit het wetsvoorstel volgt dat de regeling zoveel mogelijk aansluiting zal hebben met de reeds bestaande regelgeving voor puur nationale gevallen. Er kan als gevolg van deze regeling alleen beslag worden gelegd op bankrekeningen in andere EU-lidstaten. Voor andere activa (zoals bijvoorbeeld roerende zaken of aandeel De gedeelten waarin het kapitaal van een BV of NV is verdeeld.
» Meer over aandeel
aandelen
) bestaat nog geen mogelijkheid tot het leggen van conservatoir beslag in andere EU-lidstaten. Hoe dan ook impliceert de mogelijkheid tot het leggen van Europees beslag weer een stap verder richting een steeds internationaler wordende rechtsorde. Mogelijk dat op termijn ook op andere activa in de hele Europese conservatoir beslag kan worden gelegd.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Hein Hoogendoorn - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Hein Hoogendoorn

  Hein studeerde Nederlands recht en Fiscaal recht en is sinds 2008 advocaat. Sinds november 2013 is hij verbonden aan AMS Advocaten. Voorheen was hij werkzaam bij een middelgroot advocatenkantoor in Den Haag. Hein legt zich voornamelijk toe op het procederen en adviseren op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht en incasso.

  Hein is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Incasso
  AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Hoe ver strekt de informatieplicht van een schuldenaar?

  Door een bug in betalingssystemen van een online casino kon een gebruiker ten onrechte grote geldbedragen aan zichzelf uitkeren. Aan...

  Sluiten