Rechter: huurovereenkomst opzeggen per e-mail mag wél!

Door Thomas van Vugt in Huurrecht op 2 minuten leestijd

Advocaat huurrecht over de opzegging van een huurovereenkomst per e-mail

In de wet staat duidelijk dat het opzeggen van een huurovereenkomst alleen via een aangetekende brief of de deurwaarder mag. Maar opzeggen via een e-mailtje moet tegenwoordig toch gewoon kunnen. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank Rotterdam.  Advocaat huurrecht Thomas van Vugt bespreekt deze opmerkelijke uitspraak.

 

 

Opzegging huurovereenkomst per e-mail

Opzeggen per e-mail. Het mag niet volgens de wet, maar de kantonrechter in deze zaak keurt het toch goed. De rechter motiveert zijn beslissing als volgt. In de dagelijkse praktijk wordt het wettelijk vormvoorschrift van opzeggen via een aangetekende brief of een exploot Een exploot is een proces verbaal van de ambtshandeling van een deurwaarder.
» Meer over exploot
exploot
niet (meer) in acht genomen. Daarnaast geeft de wet niet expliciet aan dat overtreding van dit voorschrift nietigheid met zich meebrengt. Opzegging per e-mail voldoet in het huidige communicatieverkeer, aldus de rechter, zeker nu de verhuurder in het huurcontract onder haar contactgegevens het e-mailadres heeft vermeld waarnaar de bewuste e-mail is verzonden.

Beroep op algemene voorwaarden huurovereenkomst?

De kantonrechter is dan ook van oordeel dat de huurovereenkomst via e-mail rechtsgeldig kon worden opgezegd. Het beroep van de verhuurder op de bepaling in haar algemene voorwaarden dat een opzegging “uitsluitend schriftelijk (dus niet per e-mail)” mag plaatsvinden is onder deze omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid Een bron van ongeschreven objectief recht waaraan mensen zich moeten gedragen jegens elkaar.
» Meer over redelijkheid en billijkheid
redelijkheid en billijkheid
onaanvaardbaar.

Neem e-mailadres verhuurder op in huurovereenkomst

Deze uitspraak zal huurders die geconfronteerd worden met een verhuurder die roept dat de opzegging van de huurovereenkomst per e-mail niet rechtsgeldig is goed van pas kunnen komen. Zorg er wel voor dat je altijd kunt bewijzen dat de verhuurder de e-mail waarin je opzegt ook daadwerkelijk heeft ontvangen. Het is verstandig om het e-mailadres van de verhuurder op te nemen in de huurovereenkomst en bij het verzenden van de e-mail te vragen om een ontvangstbevestiging.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Thomas van Vugt - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Thomas van Vugt

  Thomas adviseert en procedeert met name op het gebied van het verbintenissenrecht, waaronder het ondernemingsrecht, het vastgoedrecht, het huurrecht bedrijfsruimte en mediarecht. Volg Thomas op Google, LinkedIn of Twitter.

  Thomas is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Huurrecht
  Advocaat huurrecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Deskundigenadvies bij huurprijsaanpassingsprocedure doorslaggevend

  Als een huurder of verhuurder de huur wenst aan te passen kan hij bij de kantonrechter huurprijsaanpassing vorderen. Zo een...

  Sluiten