1 min lezen

Hof bevestigt: short stay verhuur van appartement is verboden

NL

Het aan toeristen verhuren van je appartement voor een korte periode is bedrijfsmatige exploitatie en dus niet toegestaan. Dat blijkt uit een nieuw arrest van het Hof in Amsterdam. Het Hof bevestigt daarmee de uitspraak van de rechtbank eerder dit jaar: short stay verhuur van een appartement is verboden,  tenzij daarvoor expliciet toestemming is gegeven. Advocaat Thomas van Vugt licht toe.

 

 

Splitsingsakte appartement: gebruik als woning

Een van de appartementseigenaren in een Amsterdams wooncomplex verhuurde zijn appartement een of twee keer per maand voor telkens korte periodes aan toeristen (maximaal een week). Binnen de VvE was daar bezwaar tegen, vooral omdat de toeristen vaak voor (geluids)overlast zorgden. Volgens de rechter moet onder wonen worden verstaan “het hebben van duurzaam verblijf in de woning”. Dit is bij short stay verhuur (of: bed & breakfast) niet het geval. Het regelmatig aan toeristen verhuren van het appartement is dus in strijd met de splitsingsakte De notariële akte waarin een gebouw in appartementsrechten is gesplitst.
» Meer over splitsingsakte
splitsingsakte
.

VvE advocaat bij short stay verhuur

Uit de uitspraak blijkt dat er al snel sprake is van commerciële verhuur. De appartementseigenaar De gerechtigde tot een appartementsrecht.
» Meer over appartementseigenaar
appartementseigenaar
in kwestie verhuurde namelijk maximaal een of twee keer per maand. Eerder blogde ik al over het verloop van deze rechtszaak en short stay verhuur.

Thomas van Vugt

Thomas van Vugt

Thomas adviseert en procedeert met name op het gebied van het verbintenissenrecht, het vastgoedrecht, en mediarecht. Bekijk hier zijn track record. Volg Thomas op Twitter en LinkedIn.
Ravel Residence