3 min lezen

Rechter noemt Idols-auditie “ronduit slecht”

NL

Een deelnemer aan de talentenjacht Idols daagt de producent voor de rechter en vordert dat het haar verboden wordt beelden van zijn auditie op RTL5 uit te zenden. De vordering slaagt echter niet: de auditie was volgens de rechter “ronduit slecht”. Volgens de rechter waren de prestaties van de deelnemer zelfs zo slecht, dat het begrijpelijk is dat de juryleden eerst dachten dat het om een grap ging. Advocaat mediarecht Thomas van Vugt bespreekt het vonnis.

Eiser: Idols deelt opzettelijk slechte auditie

Volgens de eiser De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde. Dit in tegenstelling tot de eiser, de partij die het initiatief tot de rechtszaak heeft genomen en daartoe door een gerechtsdeurwaarder een dagvaarding heeft laten betekenen aan de gedaagde.
» Meer over eiser
eiser
in deze zaak heeft Idols hem bewust en met opzet zo negatief mogelijk neergezet. Idols wist door de pre-audities hoe de eiser het lied (“I want it that way” van de Backstreet Boys) bij de televisieopnames ten gehore zou gaan brengen. Bovendien zou Idols bewust de twee meest slechte fragmenten hebben uitgezonden en hem er daarnaast zelfs toe bewogen hebben na de uitzending nog reclame voor zichzelf te maken. Hij zou als een clown zijn neergezet en de uitzending zou zijn carrièrekansen binnen de muziek- en filmindustrie negatief beïnvloeden. Eiser wil dat Idols wordt verboden de beelden uit te zenden en wil € 100.000,- van Idols hebben.

Rechter: eiser wist hoe Idols werkt

De rechter gaat daar echter niet in mee. De deelnemer was bekend met de aard van het programma Idols en wist dat niet alleen goede, maar ook slechte audities zouden worden uitgelicht. Door het ondertekenen van de deelnemersverklaring heeft eiser bovendien op voorhand en onherroepelijk toestemming gegeven voor het uitzenden van de beelden. Die toestemming heeft hij weloverwogen verleend. Uit niets blijkt dat hij daarbij onder druk is gezet, aldus de rechter.

Auditie wordt ronduit slecht bevonden

Sterker nog, de rechter is zelfs van oordeel dat de deelnemer zelf de publiciteit heeft opgezocht door deel te nemen aan Idols en auditie te doen voor de camera. Hij wist dat Idols goed wordt bekeken en ook dat Idols slechte audities laat zien. Eiser moest dus hebben begrepen dat het gevolg zou kunnen zijn dat zijn slechte prestaties in de publiciteit zouden kunnen komen. De rechter oordeelt daarover:

“Op basis van deze beelden kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat de auditie van [eiser] ronduit slecht was. De reacties van de jury op zijn optreden waren hard, maar niet oneerlijk of onjuist. (…) Dat de juryleden eerst dachten dat het om een grap ging is gelet op de slechte prestaties van [eiser] begrijpelijk.”

Uitzending auditie niet onrechtmatig

De conclusie van de rechter is dan ook dat het uitzenden van de beelden op RTL5 niet onrechtmatig is. Er is ook niet gebleken van (andere) zwaarwegende omstandigheden waardoor er geen gebruik mag worden gemaakt van de vooraf gegeven toestemming voor de uitzending.

Geen negatieve gevolgen voor carrière deelnemer

De rechter vindt de negatieve gevolgen voor de carrièrekansen van eiser daarvoor in elk geval onvoldoende: hij moest daarmee rekening houden voordat hij met Idols meedeed. Conclusie is dat de beelden mogen worden uitgezonden. Eiser moet daarnaast de proceskosten van Idols betalen. Zie hieronder een video van de betreffende auditie.

Thomas van Vugt

Thomas van Vugt

Thomas adviseert en procedeert met name op het gebied van het verbintenissenrecht, het vastgoedrecht, en mediarecht. Bekijk hier zijn track record. Volg Thomas op Twitter en LinkedIn.
Ravel Residence