Onno Hennis

Advocaat Ondernemingsrecht

Onno Hennis

Over Onno

Onno Hennis heeft 15 jaar ervaring als advocaat en is sinds 2015 aangesloten bij het team van AMS Advocaten. Onno heeft rechten (cum honore) en Europese Studies gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en de Humboldt Universität in Berlijn. Na zijn studie werkte Onno bij De Brauw Blackstone Westbroek waar hij zich bezighield met fusies en overnames.

Specialisatie

Bij AMS Advocaten geeft Onno leiding aan de sectie ondernemingsrecht. Zijn expertise omvat zowel het adviseren en procederen in commerciële en ondernemingsrechtelijke geschillen, als het begeleiden van cliënten in transacties bij herstructureringen, overnames en financieringen. Hij behandelt zowel zaken die zich binnen de onderneming afspelen (zoals impasses binnen de algemene vergadering van aandeelhouders en bestuurdersaansprakelijkheid), als kwesties met externe partijen (zoals beoogde samenwerking of juist beëindiging daarvan met handels- en investeringspartners, leveranciers en klanten).

Onno heeft met succes de specialisatieopleiding Vennootschapsrecht- en Ondernemingsrecht aan de Grotius Academie voltooid.

Docent aan de UVA

Onno is als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daar verantwoordelijk voor het mastervak 'International Commercial Arbitration' en beoordeelt en begeleidt scripties. Hij stond verder aan de basis van deelname door de Universiteit van Amsterdam aan de Willem C. Vis Moot Court.

German desk

Onno spreekt vloeiend Engels en Duits. Door zijn ervaringen – onder meer bij Allen & Overy in Frankfurt am Main – is hij goed in staat om cliënten met activiteiten in Duitsland te adviseren. Onno is verantwoordelijk voor de German Desk van AMS Advocaten.

Track Record

Onno’s recente werk omvat onder meer de volgende zaken:

Verschillende procedures bij de Ondernemingskamer


Onno heeft ruime proceservaring bij de Ondernemingskamer. Zo stond hij meermaals cliënten bij in verzoeken tot enquête en onmiddellijke voorzieningen (zie bijvoorbeeld ECLI:NL:RBNHO:2021:9604 en ECLI:NL:GHAMS:2019:4712). Ook heeft Onno met succes een minderheidsaandeelhouder bijgestaan in een uitkoopprocedure op grond van artikel 2:201a BW (ECLI:NL:GHAMS:2017:1871).

Steinhoff


Onno vertegenwoordigde de Duitse beleggersvereniging SdK in de tot op heden in Nederland grootste WHOA-zaak ooit met een belang van EUR 10,4 miljard. De uitspraak is te vinden onder ECLI-nummer ECLI:NL:RBAMS:2023:4152.

Jiskefet-zaak


In de procedure die makers van Jiskefet aanspanden tegen de uitgever die zonder toestemming DE JISKEFET ENCYCLOPEDIE uitbrachten, stond Onno Michiel Romeyn en Herman Koch bij. De rechtbank Haarlem gaf het duo gelijk (ECLI:NL:RBNHO:2021:9643), maar het Hof vernietigde het vonnis (ECLI:NL:GHAMS:2022:1851). De Hoge Raad heeft het cassatieberoep tegen de uitspraak verworpen (ECLI:NL:HR:2023:1484). De zaak heeft in de landelijke media uitgebreide aandacht gekregen.

Ontslagzaak van twee stichtingsbestuurders


Onno heeft met succes een stichting bijgestaan die de grootste moskee van Nederland exploiteert in een geschil tegen twee (voormalig) stichtingsbestuurders in verband met hun ontslag en door hen onttrokken gelden. De uitspraken zijn beschikbaar onder ECLI-nummers ECLI:NL:RBAMS:2023:6100 en ECLI:NL:RBAMS:2023:6100.

Geschil over garanties in een overnamecontract


In een geschil waarin de koper van een onderneming met beroep op garanties in een overnamecontract een groot deel van de koopprijs terugvorderde, heeft Onno met succes de belangen van zijn cliënt verdedigd. De rechter wees de vorderingen tegen zijn cliënt af en wees alle tegenvorderingen toe. De uitspraak is te vinden onder ECLI-nummer ECLI:NL:RBAMS:2023:3217.

Proefprocedure bij de Hoge Raad over de afdwingbaarheid van een zakelijke mediationovereenkomst


Onno heeft een cliënt bijgestaan in een arbitrageprocedure in een post-M&A geschil. Onno heeft een vernietigingsprocedure gevoerd tegen het arbitrale vonnis, waarbij hij aan het Hof de principiële vraag heeft voorgelegd of een zakelijke mediationovereenkomst als onderdeel van een 'multi-tiered arbitration clause' afdwingbaar is. Het Hof heeft op deze vraag ontkennend geantwoord, maar tegen de uitspraak (beschikbaar onder ECLI-nummer ECLI:NL:GHDHA:2022:1851) is cassatie ingesteld. De uitspraak van de Hoge Raad wordt in de loop van 2024 verwacht.

Onno in de media

Naast zijn dagelijkse advocatenpraktijk is Onno als expert verbonden aan de zakelijke nieuwswebsite BusinessInsider.nl. In het radioprogramma BNR Juridische zaken geeft Onno met enige regelmaat zijn visie op actuele juridische thema’s. Ook verscheen Onno in verschillende media, zoals bij Op1 (over de Jiskefet-zaak), bij Radio 2 (over de Formule 1 op Zandvoort) op nos.nl (over een vergissing van Leen Bakker).

Rechtsgebiedenregister

Onno heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten als hoofdrechtsgebieden geregistreerd: burgerlijk procesrecht en ondernemingsrecht. Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Kom verder
met steun van AMS

Neem contact op

Blogs van Onno

Ondernemingsrecht

Exxon Mobil zet juridische strijd tegen Follow This voort. Kan dat wel?

Impact belegger Follow This wenste bij olieproducent Exxon Mobil een voorstel ...

Lees verder
Arbeidsrecht

Overmars per direct wereldwijd geschorst door de FIFA, maar kan dat eigenlijk wel?

Vanavond werd bekend dat de FIFA technisch directeur De leidinggevende van een ...

Lees verder
Procesrecht

Rechtbanken moeten zaakgegevens en zittingsdata openbaar maken

Baanbrekende uitspraak In een baanbrekende uitspraak heeft de Hoge Raad bepaald ...

Lees verder