Stefan de Vrij eist schadevergoeding van sportmakelaar

Gisteren kwam in het nieuws dat topvoetballer Stefan de Vrij zijn voormalig zaakwaarnemers, de Sports Entertainment Group (SEG), heeft gedagvaard voor de Rechtbank Amsterdam. Uit documenten die recent aan het licht zijn gekomen, bleek dat SEG miljoenen heeft verdiend aan de transfer van De Vrij van SS Lazio naar Internazionale. De Vrij vordert schadevergoeding. Heeft De Vrij kans van slagen? Advocaat Mathijs van Riet gaat op de zaak in.

Transfer naar Internazionale

De Vrij maakte in de zomer van 2018 een transfer van SS Lazio naar Internazionale. Bij deze transfer liet de verdediger zijn belangen behartigen door SEG. SEG onderhandelde met Internazionale een contract Een akte (schriftelijke vastlegging) van een overeenkomst.
» Meer over contract
contract
, waarbij de speler van het Nederlands elftal in vijf jaar tijd € 37,5 miljoen zou verdienen.

Onderhandelingen

Recent is aan het licht gekomen dat De Vrij in mei van vorig jaar vertrouwelijke informatie ter ore is gekomen. Uit deze informatie zou blijken dat SEG in werkelijkheid ook een nauwe relatie zou hebben met Internazionale. Naar verluidt zou SEG met Internazionale zijn overeengekomen dat SEG een commissie van € 7,5 miljoen zou krijgen, als De Vrij in vijf jaar tijd niet meer dan € 50 miljoen zou verdienen. En dat is gelukt.

Aansprakelijk gesteld

Door de afspraak tussen SEG en Internazionale liep De Vrij mogelijk miljoenen mis. De Vrij heeft daarom SEG aansprakelijk gesteld voor zijn schade. De zaak dient volgende maand voor de Rechtbank Amsterdam.

Lastgeving en bemiddeling

In de wet zijn de lastgevings- en bemiddelingsovereenkomst De overeenkomst waarbij een tussenpersoon voor de opdrachtgever overeenkomsten met derden tot stand brengt.
» Meer over bemiddelingsovereenkomst
bemiddelingsovereenkomst
geregeld. Een lastgevingsovereenkomst is een overeenkomst Een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.
» Meer over overeenkomst
overeenkomst
waarbij de ene partij (de lasthebber) zich verplicht om voor de andere partij (de lastgever) rechtshandelingen te verrichten. Bij een bemiddelingsovereenkomst daarentegen verplicht de opdrachtnemer zich enkel om bij de totstandkoming van een overeenkomst tussen de opdrachtgever en een derde te bemiddelen.

Dienen van twee heren

Zowel voor de lastgevings- als de bemiddelingsovereenkomst is ‘het dienen van twee heren’ (dus optreden voor zowel de opdrachtgever als de derde) alleen toegestaan, als de rechtsverhouding tussen de opdrachtgever en de derde zo nauwkeurig vaststaat, dat er geen strijd bestaat tussen de belangen van beide partijen. Als dat tegenstrijdig belang wel aanwezig is, dan mag de lastnemer/bemiddelaar dus niet voor beide partijen optreden.

Geen recht op loon en schadevergoeding

Als de bemiddelaar voor beide partijen optreedt, ondanks dat er een tegenstrijdig belang tussen de betrokken partijen aanwezig is, dan bepaalt de wet dat de bemiddelaar geen recht heeft op een bemiddelingsvergoeding. Daarnaast kan de bemiddelaar dan onder omstandigheden aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de opdrachtgever heeft geleden.

Conclusie

Bij het bemiddelen tussen partijen over de totstandkoming van een overeenkomst is het van belang om een mogelijk belangenconflict uit de weg te gaan. De gevolgen kunnen zijn dat de bemiddelaar uiteindelijk aansprakelijk wordt gesteld. De precieze feiten en omstandigheden van de kwestie tussen De Vrij en SEG zijn (nog) niet bekend. Maar het is niet uitgesloten dat de Rechtbank Amsterdam De Vrij uiteindelijk in het gelijk stelt en zijn vorderingen toewijst.

Heeft u vragen over het opstellen van contracten, of wilt u een procedure starten? De advocaten van AMS hebben jaren ervaring en staan u graag te woord!

More in Verbintenissenrecht
Coronatest
Vakantiehuis kosteloos annuleren vanwege corona?

Algemene voorwaarden van vakantieparken voorzien in de meeste gevallen niet in kosteloze annulering van het verblijf vlak voor aankomst vanwege...

Close