4 min lezen

Rechter legt bestuurder een bestuursverbod op voor vijf jaar

NL

In het kort

  • Bestuurder krijgt 5 jaar bestuursverbod wegens onbehoorlijk bestuur en benadeling van schuldeisers.
  • Civiele rechter kan sinds 2016 bestuursverboden opleggen bij ernstig verzuim (art. 106a Fw).
  • Verbod wordt ingeschreven in het Bestuursverbodenregister van de KvK.

Het zal je als ondernemer maar gebeuren: naast persoonlijke aansprakelijkheid De gehoudenheid van een persoon of bedrijf om schade ontstaan uit een onrechtmatige daad of wanprestatie te vergoeden.
» Meer over aansprakelijkheid
aansprakelijkheid
voor de schulden van jouw BV mag je een vijf jaar lang geen bestuurder meer zijn van een rechtspersoon Het BW kent geen algemene definitie van rechtspersoon.
» Meer over rechtspersoon
rechtspersoon
. Het overkwam een bestuurder die van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een bestuursverbod ontving. Terecht of onterecht? In deze blog bespreekt aankomend advocaat Willem Jansma de uitspraak.

BV failliet, curator start procedure tegen de bestuurder

Per 24 maart 2020 is de BV in deze kwestie failliet verklaard. Tussen 18 december 2019 tot aan de datum van het faillissement vonden er diverse geldopnames plaats. Daarnaast zijn er in diezelfde periode diverse overboekingen van de rekening van de bv naar de bankrekening van de bestuurder gedaan.

De curator Een door de rechtbank aangewezen persoon die is belast met het beheer en de beschikking over het vermogen van een gefailleerde.
» Meer over curator
curator
start een bodemprocedure De gerechtelijke procedure waarin een geschil definitief wordt beslist.
» Meer over bodemprocedure
bodemprocedure
tegen de bestuurder en stelt dat er geen rechtsgrond bestond voor het verrichten van deze betalingen. Hij beroept zich op de actio pauliana De mogelijkheid van een schuldeiser of een curator om een benadelende rechtshandeling te vernietigen.
» Meer over actio pauliana
actio pauliana
en vordert vernietiging en terugbetaling van zowel de betalingen als de geldopnames. Bovendien vordert de curator dat de rechtbank aan de bestuurder een bestuursverbod oplegt omdat er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid Een breed, algemeen begrip voor de aansprakelijkheid van de bestuurder van een rechtspersoon jegens ofwel die rechtspersoon of een of meer schuldeisers of andere belanghebbenden bij die rechtspersoon. De wet kent een aantal specifieke bepalingen over bestuurdersaansprakelijkheid.
» Meer over bestuurdersaansprakelijkheid
bestuurdersaansprakelijkheid
en van doelbewust handelen om schuldeisers van de bv te benadelen.De bestuurder schakelt een advocaat in en verweert zich door te stellen dat de overboekingen onderdeel waren van een overnameovereenkomst en dat de opnames niet door hemzelf zijn gedaan. Maar de rechter oordeelt dat er wel degelijk sprake is van paulianeus handelen. Daarnaast is de bestuurder door zijn handelen verantwoordelijk voor het boedeltekort en wordt aan hem een bestuursverbod opgelegd van 5 jaar.

Wat is een bestuursverbod?

Sinds 1 juli 2016 heeft de civiele rechter de bevoegdheid om een bestuursverbod op te leggen aan bestuurders die hun boekje ernstig te buiten zijn gegaan. Het doel van deze maatregel is om wanbestuur en faillissementsfraude te voorkomen en effectiever te kunnen bestrijden.

Een bestuursverbod kan worden opgelegd als tijdens of in de drie jaren voorafgaand aan het uitspreken van het faillissement van een rechtspersoon zich minstens één van vijf gronden van art. 106a Fw heeft voorgedaan. Deze gronden zijn limitatief en houden allemaal verband met een ernstig persoonlijk verzuim De situatie dat, en de periode waarin een schuldenaar nalaat een opeisbare prestatie te verrichten.
» Meer over verzuim
verzuim
van de bestuurder welke in het geding moet zijn.

Een bestuursverbod kan worden opgelegd als onherroepelijk vast komt te staan dat een bestuurder:

  • voor zijn handelen of nalaten aansprakelijk is (onbehoorlijk bestuur);
  • namens de rechtspersoon rechtshandelingen heeft verricht, toegelaten of mogelijk heeft gemaakt waardoor schuldeisers aanmerkelijk zijn benadeeld;
  • in ernstige mate tekort is geschoten in de nakoming van zijn informatie- of medewerkingsverplichtingen jegens de curator;
  • ten minste tweemaal eerder betrokken was bij een faillissement van een rechtspersoon en hem daarvan een persoonlijk verwijt treft;
  • een boete wegens een vergrijp als bedoeld in de artikelen 67d, 67e of 67f van de Algemene wet inzake rijksbelastingen is opgelegd.

De rechter heeft, indien een van de gronden zich voordoet, beoordelingsvrijheid om het gevorderde verbod al dan niet op te leggen.

Het is aan de betrokken bestuurder om aannemelijk te maken dat hem geen of onvoldoende verwijt treft. De bestuurder in deze zaak is daar niet in geslaagd met als drastisch gevolg dat hij vijf jaar lang geen rechtspersoon mag besturen.

Inschrijving in het Bestuursverbodenregister

Het verbod kan op vordering van de curator of op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) door de rechtbank worden opgelegd aan een bestuurders. Het is vervolgens aan de Kamer van Koophandel Een publieke instelling gericht op advisering en ondersteuning van ondernemers en beheerder van het Handelsregister.
» Meer over kamer van Koophandel
Kamer van Koophandel
om het bestuursverbod te registreren in het Bestuursverbodenregister van de Kamer van Koophandel handelsregister Een register waarin ondernemingen vermeld staan met hun gegevens.
» Meer over handelsregister
Handelsregister
en de betreffende bestuurder uit te schrijven.

Advocaat gespecialiseerd in bestuursverbod

Een bestuursverbod kan dus verstrekkende gevolgen hebben voor u en uw onderneming. Wordt u geconfronteerd met een mogelijk bestuursverbod of heeft u algemene vragen? Neem dan contact op met AMS Advocaten. De advocaten van AMS hebben – als advocaat van bestuurders, maar ook in de rol van curator – ruime ervaring op het gebied van bestuursverboden.

Willem Jansma

Willem Jansma

Willem heeft zijn master Commerciële Rechtspraktijk (Privaatrecht) cum laude afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds april 2025 heeft Willem zich verbonden aan AMS Advocaten, waar hij zich richt op de civielrechtelijke advies- en procespraktijk met een focus op het insolventierecht.
Ravel Residence