2 min lezen

Te dikke huurder aansprakelijk voor schade aan woning

NL

Een huurster van een woning op de tweede etage van een portiekflat wordt onwel en moet met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Probleem: door haar overgewicht en omvang lukt het niet om haar de woning uit te krijgen. De ambulanceverpleegkundigen schakelen de hulp van de brandweer in. Die moet de balustrade en de voorgevel van de kamer waarin de huurster zich bevindt, afbreken. De verhuurder stelt huurster aansprakelijk voor de herstelkosten en start een rechtszaak tegen haar op. Advocaat huurrecht bedrijfsruimte Thomas van Vugt bespreekt deze opmerkelijke rechtszaak.

Verhuurder stelt huurster aansprakelijk wegens overgewicht

De verhuurder heeft de verwijderde voorgevel en balustrade laten herstellen door een aannemer die voor deze werkzaamheden € 9.720,39 exclusief btw in rekening heeft gebracht. De verhuurder stelt dat huurster vanwege haar overgewicht aansprakelijk is voor deze schade. Hij vindt dat van haar had mogen worden verwacht dat zij de problematiek met betrekking tot haar overgewicht aan hem had moeten melden zodat hij maatregelen had kunnen treffen. Maar volgens de huurster heeft het feit dat zij ziek is geworden niets te maken met haar overgewicht.

Verwijdering voorgevel en balustrade was noodzakelijk

De rechter gaat daar niet in mee. Volgens de rechter was het het verwijderen van de voorgevel en balustrade vanwege het gewicht en de omvang van de huurster noodzakelijk. Overgewicht moet als een persoonlijke omstandigheid worden aangemerkt waarop alleen de persoon in kwestie invloed heeft. Als daardoor schade wordt veroorzaakt is die persoon daarvoor aansprakelijk, zo neemt de rechter tot uitgangspunt.

Advocaat huurrecht bedrijfsruimte

De rechter vindt tot slot dat van een verhuurder niet kan worden verwacht dat hij maatregelen treft om te voorkomen dat bewoners vanwege overgewicht niet uit de woning kunnen worden gehaald. De rechter veroordeelt de huurster tot vergoeding van de schade aan de woning en tot betaling van de proceskosten.

Thomas van Vugt

Thomas van Vugt

Thomas adviseert en procedeert met name op het gebied van het verbintenissenrecht, het vastgoedrecht, en mediarecht. Bekijk hier zijn track record. Volg Thomas op Twitter en LinkedIn.

Ravel Residence