Te dikke huurder aansprakelijk voor schade aan woning

Door Thomas van Vugt in Huurrecht op 2 minuten leestijd

Te dikke huurder aansprakelijk voor schade aan woning

Een huurster van een woning op de tweede etage van een portiekflat wordt onwel en moet met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Probleem: door haar overgewicht en omvang lukt het niet om haar de woning uit te krijgen. De ambulanceverpleegkundigen schakelen de hulp van de brandweer in. Die moet de balustrade en de voorgevel van de kamer waarin de huurster zich bevindt, afbreken. De verhuurder stelt huurster aansprakelijk voor de herstelkosten en start een rechtszaak tegen haar op.  advocaat Een jurist die rechtsbijstand verleent en cliënten vertegenwoordigt in rechtszaken.
» Meer over advocaat
Advocaat
huurrecht Thomas van Vugt bespreekt deze opmerkelijke rechtzaak

 

Verhuurder stelt huurster aansprakelijk wegens overgewicht

De verhuurder heeft de verwijderde voorgevel en balustrade laten herstellen door een aannemer die voor deze werkzaamheden € 9.720,39 exclusief btw in rekening heeft gebracht. De verhuurder stelt dat huurster vanwege haar overgewicht aansprakelijk is voor deze schade. Hij vindt dat van haar had mogen worden verwacht dat zij de problematiek met betrekking tot haar overgewicht aan hem had moeten melden zodat hij maatregelen had kunnen treffen. Maar volgens de huurster heeft het feit dat zij ziek is geworden niets te maken met haar overgewicht.

Verwijdering voorgevel en balustrade was noodzakelijk

De rechter gaat daar niet in mee. Volgens de rechter was het het verwijderen van de voorgevel en balustrade vanwege het gewicht en de omvang van de huurster noodzakelijk. Overgewicht moet als een persoonlijke omstandigheid worden aangemerkt waarop alleen de persoon in kwestie invloed heeft. Als daardoor schade wordt veroorzaakt is die persoon daarvoor aansprakelijk, zo neemt de rechter tot uitgangspunt.

Rechter: dikke huurster moet de schade vergoeden

De rechter vindt tot slot dat van een verhuurder niet kan worden verwacht dat hij maatregelen treft om te voorkomen dat bewoners vanwege overgewicht niet uit de woning kunnen worden gehaald. De rechter veroordeelt de huurster tot vergoeding van de schade aan de woning en tot betaling van de proceskosten.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Thomas van Vugt - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Thomas van Vugt

  Thomas adviseert en procedeert met name op het gebied van het verbintenissenrecht, waaronder het ondernemingsrecht, het vastgoedrecht, het huurrecht bedrijfsruimte en mediarecht. Volg Thomas op Google, LinkedIn of Twitter.

  Thomas is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Huurrecht
  Advocaat huurrecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden
  Huurrecht advocaat voor huurverhoging of huurverlaging

  Een huurder of verhuurder van winkelruimte die vindt dat hij te veel of te weinig huur betaalt, kan met behulp...

  Sluiten