1 min lezen

het concurrentiebeding

Sander Schouten
Sander Schouten
Neem contact op

Beding in arbeidsovereenkomst

In een arbeidsovereenkomst kan een concurrentiebeding staan. Volgens de wet moet een concurrentiebeding schriftelijk zijn overeengekomen met een meerderjarige werknemer.

Een concurrentiebeding bevat een verbod voor de werknemer om na beëindiging van het dienstverband als zelfstandige of als werknemer dezelfde of soortgelijke werkzaamheden te verrichten als hij deed voor de werkgever. Een werkgever wil met zo’n concurrentiebeding namelijk voorkomen dat de werknemer de bij de werkgever opgedane kennis na afloop van het dienstverband inzet bij een andere (concurrerende) werkgever.

Boetebeding

In een arbeidsovereenkomst is vaak ook een boetebeding opgenomen waarin staat dat de werknemer een dagelijks oplopende boete moet betalen als de werknemer het concurrentiebeding overtreedt. Doordat een concurrentiebeding het zwaarwegende belang van de werknemer aantast om zelf te kiezen op wat voor manier hij in zijn levensonderhoud voorziet, zijn er regelmatig juridische conflicten over concurrentiebedingen die aan de rechter worden voorgelegd.

Juridische geschillen

Het concurrentiebeding kan dus op verschillende manieren tot juridische geschillen (rechtszaken) leiden. Indien uw werknemer het concurrentiebeding overtreedt of als u als werknemer een probleem heeft met een concurrentiebeding is het raadzaam om juridisch advies bij een specialist op het gebied van het arbeidsrecht in te winnen. De advocaten van AMS Advocaten hebben ruime ervaring met het adviseren van zowel werkgevers als werknemers en het behandelen van geschillen over het concurrentiebeding.

Nieuws-
brief

Ravel Residence