De franchiseovereenkomst is niet in de Nederlandse wet geregeld. Bij een franchiseovereenkomst komen twee partijen met elkaar overeen dat de franchisenemer tegen bepaalde strikte voorwaarden gebruik mag maken van merken, namen en concepten van de andere partij, de franchisegever. Vaak moet hij ook het assortiment van de franchisegever voeren. De franchisenemer dient meestal een vaste vergoeding te betalen, of een percentage van zijn omzet af te dragen aan de franchisegever. De franchiseovereenkomst bestaat in veel verschillende vormen.
Zowel op de franchisenemer als op de franchisegever rusten verplichtingen; de franchisenemer moet in elk geval de franchisefee betalen, en moet zich houden aan de door de franchisegever gestelde kaders. De franchisegever moet de franchisenemer de beschikking geven over de formule, en moet de ondernemer vaak ook ondersteunen, meestal met name op het gebied van marketing.
Veel voorkomende onderwerpen in de franchiseovereenkomst zijn:
De franchiseovereenkomst – aangevuld door het handboek – regelt dus de gehele verhouding tussen de franchisenemer en de franchisegever. Vaak wordt gebruik gemaakt van een standaard franchiseovereenkomst die ook aan andere franchisenemers binnen de keten is aangeboden. In veel gevallen laat de franchiseovereenkomst echter ruimte voor interpretatie. Het is dan ook noodzakelijk om de gemaakte afspraken goed vast te leggen. Ook dient een franchisenemer een in veel gevallen huurovereenkomst aan te gaan die is gekoppeld is aan de franchiseovereenkomst. Hiervoor is toestemming van de kantonrechter vereist. Daarbij zal een franchisenemer veelal te maken krijgen met werknemers die op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden zullen verrichten.
In de praktijk wordt een franchise overeenkomst meestal aangegaan voor vijf jaar met een optie voor nog eens vijf jaar. Tenzij daarover het de franchiseovereenkomst andere afspraken zijn gemaakt, kan de franchiseovereenkomst tegen het einde van zo’n termijn worden opgezegd. Als de franchiseovereenkomst geen afspraak bevat over de opzegtermijn, moet een redelijke termijn in acht worden genomen. Welke termijn redelijk is, moet per geval worden bepaald, onder meer aan de hand van de looptijd van de franchiseovereenkomst.
De verbintenissenrecht advocaten van AMS hebben niet alleen veel ervaring met het onderhandelen over en het opstellen van franchiseovereenkomsten, maar procederen daar ook over voor hun cliënten, indien dat nodig is. De advocaten van AMS zijn sterk betrokken bij de zaken van hun cliënten, werken met korte lijnen en bieden scherpe tarieven.