2 min lezen

besluiten

Sjoerd Yntema
Sjoerd Yntema
Neem contact op

Besluiten zijn essentieel voor alle rechtspersonen en liggen ten grondslag aan al het handelen van de vereniging. Besluiten worden genomen door de diverse organen binnen de vereniging.

Non-existent besluit

Van een besluit is pas sprake als is voldaan aan twee vereisten: het orgaan dat het besluit neemt moet op de juiste wijze bijeengeroepen worden en de vereiste meerderheid van de leden van het orgaan moet voor het voorstel hebben gestemd. Een besluit dat niet aan deze twee vereisten voldoet, is non-existent en heeft geen rechtskracht. Een dergelijk besluit kan ook niet worden bekrachtigd. Het is denkbaar dat er een besluit is genomen, maar dat hier gebreken aan kleven. Al naar gelang de ernst van die gebreken is een dergelijk besluit nietig of vernietigbaar.

Nietige besluiten

Een besluit is nietig wanneer het besluit in strijd is met de wet of met de statuten, of het besluit is genomen ondanks het ontbreken van een door de wet of de statuten voorgeschreven voorafgaande handeling van of mededeling aan een ander dan het orgaan dat het besluit heeft genomen. Nietigheid heeft tot gevolg dat het besluit geacht moet worden nooit te hebben bestaan.

In de eerste situatie (in strijd met de wet of met de statuten) valt te denken aan besluiten genomen door een onbevoegd orgaan, zonder het voorgeschreven quorum of besluiten in strijd met de openbare orde en goede zeden.

In de tweede situatie (ontbreken voorafgaande handeling of mededeling) valt te denken aan bijvoorbeeld een recht van een raad van commissarissen om een bindende voordracht te doen voor de benoeming van een bestuurder. Bij nietigheid op deze grond is het mogelijk dat het besluit wordt bekrachtigd.

Vernietigbare besluiten

Een besluit kan ook vernietigbaar zijn op. Bij vernietigbaarheid is een besluit geldig, tot het besluit vernietigd wordt, waarna het besluit geacht wordt nooit te hebben bestaan.

Een besluit is vernietigbaar wanneer het is genomen in strijd met wettelijke of statutaire bepalingen die de totstandkoming van besluiten regelen, de redelijkheid en billijkheid of een reglement.

Bij vernietigbaarheid valt te denken aan voorschriften met betrekking tot de oproepingstermijnen, de agenda, het horen van betrokkenen, de organisatie van de stemming en de terinzagelegging van de stukken. Voor vernietiging van een besluit geldt een korte vervaltermijn: degene die meent dat een besluit vernietigbaar is, moet binnen een jaar in actie komen.

Nieuws-
brief

Ravel Residence