Verborgen camera

Het gebruik van een verborgen camera is regelmatig inzet van een gerechtelijke procedure. Het uitgangspunt is dat het gebruik van een verborgen camera verboden is en slechts in bijzondere situaties is toegestaan. Een van de bekendste voorbeelden van de afgelopen jaren is misschien wel de geheime opnamen die door een 20-jarige man gemaakt zijn van Onno Hoes, op dat moment burgemeester van Maastricht. Hoes zat op dat moment in een café en dacht een privégesprek te voeren.

Belangenafweging: vrije meningsuiting versus privacy

In dit soort zaken dient de rechter altijd een belangenafweging te maken tussen het recht op vrije meningsuiting enerzijds en het recht op privacy van eiseres anderzijds. De rechter oordeelde in deze zaak dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen blootgelegd kon worden met behulp van een verborgen camera. Omroep Powned had de beelden niet mogen uitzenden.

Gebruik verborgen camera journalist

Voor journalisten gaat het om het belang van vrije nieuwsgaring: is er nieuws of informatie verkregen die zonder het gebruik van een verborgen camera niet mogelijk was? Als het doel van het maken van opnamen met verborgen camera is om onrechtmatige praktijken te bewijzen terwijl dit ook op een andere, legale manier kan worden gedaan, dan is het gebruik van een verborgen camera onrechtmatig.