Terug
R

Rectificatie

Een rectificatie is een bericht waarin een onrechtmatige publicatie of uitlating wordt hersteld. Meestal wordt de rectificatie in de zelfde krant of website geplaatst waar ook het onrechtmatige bericht was gepubliceerd. In een rectificatie staat kort gezegd dat een eerder bericht onjuist of ongefundeerd was.

Wanneer iemand aansprakelijk is voor een onrechtmatige publicatie (van een onjuiste of door onvolledigheid misleidende inhoud), kan de rechter hem op vordering van de benadeelde veroordelen tot het plaatsen van een rectificatie. De rechter geeft meestal aan wat de exacte inhoud van deze rectificatie dient te zijn en de wijze waarop deze geplaatst dient te worden (voorpagina, lettergrootte, et cetera).

Bij gevallen van smaad, laster Het opzettelijk zwartmaken van iemand in het openbaar door deze persoon te beschuldigen van feiten die niet waar zijn.
» Meer over laster
laster
en smaadschrift In een schriftelijke uitlating zwartmaken van een ander door deze in het openbaar van zaken te beschuldigen zonder dat wordt gehandeld uit noodzakelijke verdediging.
» Meer over smaadschrift
smaadschrift
door een krant of website vordert het slachtoffer meestal een schadevergoeding en rectificatie. Het is aan de rechter om een vordering tot rectificatie toe te wijzen. Hij is hiertoe bij een onrechtmatige publicatie niet verplicht. Ook kan de rechter de gedaagde De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde.
» Meer over gedaagde
gedaagde
verbieden om naast de rectificatie een redactioneel commentaar te plaatsen waardoor de rectificatie wordt ontkracht.

Paleis van justitie
Kom verder met steun van AMS
Neem contact op