VvE: overlastgever mag appartement niet meer in

Door Robert van Ewijk in Vastgoedrecht op 3 minuten leestijd

Advocaat VvE Amsterdam

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) uit Alkmaar heeft besloten een bewoner het gebruik van een appartement te ontzeggen vanwege ernstige overlast, bedreiging Iemand bewegen tot het verrichten van een rechtshandeling door onrechtmatig met enig nadeel in persoon of goed te bedreigen.
» Meer over bedreiging
bedreiging
en geweld. Een door de bewoner en zijn vader ingesteld vernietigingsverzoek mocht niet baten. De rechter oordeelt namelijk dat de VvE de overlast niet langer hoeft te dulden en laat het besluit in stand. De bewoner zal het appartement dan ook moeten verlaten. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk bespreekt de recent gepubliceerde uitspraak.

 

Bewoner was gewaarschuwd

De bewoner van het appartement in kwestie is de 46-jarige zoon van de eigenaar. De zoon heeft de verstandelijke vermogens van een 16-jarige en veroorzaakt al sinds 2005 ernstige overlast. Er is sprake van meerdere incidenten, waaronder luidruchtigheid (ook in de gemeenschappelijke gedeelten) en het ’s nachts draaien van harde muziek. Meerdere bewoners zijn bang voor de man en ‘lopen op eieren’, aldus de VvE. De overlast gaat zelfs zo ver, dat de VvE op 30 oktober 2012 besluit om de man te waarschuwen dat indien hij zijn gedrag niet verbetert, hem het gebruik van het appartement zal worden ontzegd.

Overlast gaat door en verergert

Ondanks de formele waarschuwing, diverse gesprekken en een tegen de man opgestart kort geding, verbetert de situatie niet. Integendeel: er wordt in januari 2013 door de politie een proces-verbaal uitgeschreven wegens geluidsoverlast, in augustus 2013 gooit de man een ruit in en in oktober 2013 dreigt hij de gaskraan open te draaien om het gehele appartementencomplex op te blazen. De VvE pikt het niet langer en besluit de man – conform de gegeven waarschuwing – het gebruik van het appartement te ontzeggen.

Besluit VvE terugdraaien

De man en zijn vader doen bij de kantonrechter een verzoek om het besluit te vernietigen. Zij voeren daartoe aan dat het inmiddels beter gaat met de man, hij een stappenplan heeft om zijn woede onder controle te houden en dat hij medicatie en begeleiding heeft. De rechter meent enerzijds dat dit positieve ontwikkelingen zijn maar anderzijds dat een en ander eerder had moeten gebeuren gelet op de duur en ernst van de overlast en de eerder gegeven waarschuwing. Van de VvE kan nu niet langer verlangd worden om de overlast te accepteren.

Man moet appartement verlaten

Als een besluit van de VvE ter vernietiging aan de rechter wordt voorgelegd, zal deze kijken of de VvE in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. De VvE moet daarbij alle betrokken belangen afwegen. Dat geldt met name bij besluiten met verstrekkende gevolgen zoals het ontzeggen van een gebruiksrecht. In deze zaak oordeelt de rechter dat de VvE – onder meer gezien de ernst van de overlast – in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. Nu het besluit van de VvE in stand blijft, zal de man het appartement moeten verlaten.

Advocaat gespecialiseerd in vereniging van eigenaren

Indien er in uw VvE sprake is van zeer ernstige overlast of een besluit dat voor vernietiging in aanmerking komt, neem dan contact op met een advocaat Een jurist die rechtsbijstand verleent en cliënten vertegenwoordigt in rechtszaken.
» Meer over advocaat
advocaat
gespecialiseerd in VvE-recht. Deze kan u adviseren over de te nemen stappen.

Blijf op de hoogte: de nieuwsbrief van AMS Advocaten

Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Gratis en vrijblijvend uiteraard!
 • * = verplicht veld
 • Robert van Ewijk - Advocatenkantoor AMS Advocaten
  Robert van Ewijk Robert heeft een brede interesse en is onder meer werkzaam op het gebied van het huurrecht, vastgoedrecht, incasso en verbintenissenrecht.

  Volg Robert ook op LinkedIn of Twitter

  Robert is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20-3080315.
  Volg ons op social media
  Ontvang onze nieuwsbrief
  Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 • * = verplicht veld
 • Categorieën
  Meer in Vastgoedrecht
  Advocaat vastgoedrecht Amsterdam
  Botsende rechten op levering woning: welk recht heeft voorrang?

  In een recente uitspraak stond de vraag wie recht had op de levering van een woning: de koper die zich...

  Sluiten