2 min lezen

VvE: overlastgever mag appartement niet meer in

NL

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) uit Alkmaar heeft besloten een bewoner het gebruik van een appartement te ontzeggen vanwege ernstige overlast, bedreiging Iemand bewegen tot het verrichten van een rechtshandeling door onrechtmatig met enig nadeel in persoon of goed te bedreigen.
» Meer over bedreiging
bedreiging
en geweld. Een door de bewoner en zijn vader ingesteld vernietigingsverzoek mocht niet baten. De rechter oordeelt namelijk dat de VvE de overlast niet langer hoeft te dulden en laat het besluit in stand. De bewoner zal het appartement dan ook moeten verlaten. Advocaat VvE-recht Denise Janssen bespreekt de recent gepubliceerde uitspraak.

Bewoner was gewaarschuwd

De bewoner van het appartement in kwestie is de 46-jarige zoon van de eigenaar. De zoon heeft de verstandelijke vermogens van een 16-jarige en veroorzaakt al sinds 2005 ernstige overlast. Er is sprake van meerdere incidenten, waaronder luidruchtigheid (ook in de gemeenschappelijke gedeelten) en het ‘s nachts draaien van harde muziek. Meerdere bewoners zijn bang voor de man en ‘lopen op eieren’, aldus de VvE. De overlast gaat zelfs zo ver, dat de VvE op 30 oktober 2012 besluit om de man te waarschuwen dat indien hij zijn gedrag niet verbetert, hem het gebruik van het appartement zal worden ontzegd.

Overlast gaat door en verergert

Ondanks de formele waarschuwing, diverse gesprekken en een tegen de man opgestart kort geding, verbetert de situatie niet. Integendeel: er wordt in januari 2013 door de politie een proces-verbaal uitgeschreven wegens geluidsoverlast, in augustus 2013 gooit de man een ruit in en in oktober 2013 dreigt hij de gaskraan open te draaien om het gehele appartementencomplex op te blazen. De VvE pikt het niet langer en besluit de man – conform de gegeven waarschuwing – het gebruik van het appartement te ontzeggen.

Besluit VvE terugdraaien

De man en zijn vader doen bij de kantonrechter een verzoek om het besluit te vernietigen. Zij voeren daartoe aan dat het inmiddels beter gaat met de man, hij een stappenplan heeft om zijn woede onder controle te houden en dat hij medicatie en begeleiding heeft. De rechter meent enerzijds dat dit positieve ontwikkelingen zijn maar anderzijds dat een en ander eerder had moeten gebeuren gelet op de duur en ernst van de overlast en de eerder gegeven waarschuwing. Van de VvE kan nu niet langer verlangd worden om de overlast te accepteren.

Man moet appartement verlaten

Als een besluit van de VvE ter vernietiging aan de rechter wordt voorgelegd, zal deze kijken of de VvE in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. De VvE moet daarbij alle betrokken belangen afwegen. Dat geldt met name bij besluiten met verstrekkende gevolgen zoals het ontzeggen van een gebruiksrecht. In deze zaak oordeelt de rechter dat de VvE – onder meer gezien de ernst van de overlast – in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. Nu het besluit van de VvE in stand blijft, zal de man het appartement moeten verlaten.

Advocaat gespecialiseerd in vereniging van eigenaren

Indien er in uw VvE sprake is van zeer ernstige overlast of een besluit dat voor vernietiging in aanmerking komt, neem dan contact op met een advocaat gespecialiseerd in VvE-recht. Deze kan u adviseren over de te nemen stappen.

Denise Janssen

Denise Janssen

Denise is vooral actief is op het gebied van vastgoedrecht (waaronder het huurrecht bedrijfsruimte) en bouwrecht. Daarnaast heeft zij een brede kennis van het verbintenissenrecht en incasso. Volg Denise op LinkedIn of Twitter.

Ravel Residence