Het bedienen van een mobiele telefoon in autohouder mag niet: boete terecht opgelegd

Sinds een aantal jaren is het verboden je mobiele telefoon vast te houden tijdens het besturen van een motorvoertuig. Veel mensen maken daarom gebruik van een telefoonhouder om de telefoon te bedienen. Valt het bedienen van een mobiele telefoon in een telefoonhouder, die is bevestigd aan het dashboard, onder het begrip “vasthouden”? De rechtbank Noord-Nederland heeft zich over deze vraag uitgelaten. Advocaat Mariëlle de Wild bespreekt de uitspraak.

 

Vasthouden versus bedienen mobiele telefoon

In deze zaak speelt het volgende. De bestuurder van een auto heeft een boete gekregen van € 239,- (inclusief administratiekosten) voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van de auto. De bestuurder is echter van mening dat hij de mobiele telefoon niet heeft vastgehouden maar de telefoon slechts aan het bedienen was terwijl deze in de telefoonhouder zat. In de toelichting van de verbalisant wordt enkel gesproken over het bedienen van de mobiele telefoon en daaruit blijkt niet dat de bestuurder de telefoon daadwerkelijk heeft vastgehouden.

Officier van Justitie: zichtbaar bezig zijn is vasthouden

De verboden gedraging betreft het “als bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthouden”. De vertegenwoordiger van de officier van justitie stelt dat door het zichtbaar bezig zijn met en kijken naar de telefoon is voldaan aan het begrip “vasthouden”. Deze mening is zij toegedaan omdat in eerdere jurisprudentie onder andere is geoordeeld dat het klemmen van de telefoon tussen hoofd en schouder, het plaatsen van een telefoon tussen oor en hoofddoek en het bevestigen van de telefoon aan de pols ook onder het begrip “vasthouden” valt.

Begrip “vasthouden”

De kantonrechter overweegt met betrekking tot het bedienen van de telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die is gemonteerd op het dashboard het volgende. Volgens vaste jurisprudentie moet het begrip “vasthouden”, met het oog op de verkeersveiligheid en de mogelijkheid tot handhaving, ruim worden uitgelegd. De kantonrechter oordeelde daarom dat onder het begrip “vasthouden” mede worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze is geplaatst in een telefoonhouder die is bevestigd op het dashboard.

De boete was terecht opgelegd

De kantonrechter is van oordeel dat de bestuurder tijdens het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst, gedurende enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kan verrichten. Dat brengt met zich mee dat het met de andere hand bedienen van de telefoon, waarbij niet uitgesloten is dat bestuurder bijvoorbeeld appberichten beantwoordt, dan wel de sociale media aan het volgen is, de bestuurder afleidt van de verkeerssituatie, maar ook dat de bestuurder fysiek te veel bij het bedienen van zijn telefoon betrokken is. Daarom is de kantonrechter van oordeel dat de boete terecht is opgelegd.

More in Procesrecht
Rectificatie afgewezen door Eritrese spion
De nieuwe beslagsyllabus van augustus 2017

Vorige week is de nieuwe beslagsyllabus, versie augustus 2017, uitgekomen. De beslagsyllabus bevat eisen waaraan beslagrekesten moeten voldoen. Wanneer een...

Close