3 min lezen

De eiser ‘vliegt’ de waarheidsplicht over het hoofd

NL

De eiser De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde. Dit in tegenstelling tot de eiser, de partij die het initiatief tot de rechtszaak heeft genomen en daartoe door een gerechtsdeurwaarder een dagvaarding heeft laten betekenen aan de gedaagde.
» Meer over eiser
eiser
vervalste een factuur en schond daarmee de waarheidsplicht De plicht van procespartijen om relevante feiten volledig en naar waarheid uit te voeren.
» Meer over waarheidsplicht
waarheidsplicht
. Het hof Arnhem-Leeuwarden wees daarom de vordering af. Advocaat Sander Schouten bespreekt de zaak.

De partijen

De eisende partij maakt deel uit van een groep vennootschappen die onderneemt in de vliegtuigindustrie. Binnen de groep worden onder meer vlieglessen georganiseerd en vliegtuigen te huur aangeboden. De gedaagde De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde.
» Meer over gedaagde
gedaagde
is jarenlang werkzaam geweest als piloot en maakte af en toe nog privévluchtjes als hobbyist.

Huurovereenkomst

In juni 2015 huurde de gedaagde een vliegtuig om mee te doen aan een ‘air rally’, een vlucht tussen verschillende luchthavens in Nederland. De gedaagde en de eiser hebben de huurovereenkomst niet op papier gezet. In principe hoeft dit ook niet, maar om bewijsredenen wordt het vaak wel aanbevolen. De factuur voor de huur van het vliegtuig werd niet door de eiser verstuurd, maar door een zustervennootschap.

Schade, toerekenbaar tekortgeschoten en onrechtmatige daad

Bij de landing op Rotterdam Airport ging het mis. Het vliegtuig landde met een zogenaamde ‘bounced landing’. Bij zo’n landing ‘stuitert’ het vliegtuig en raken de wielen van de neus de grond vóórdat het hoofdlandingsstel de grond raakt. De voorkant van het vliegtuig raakt beschadigd.

De eiser stelt de gedaagde aansprakelijk voor haar geleden schade; in totaal begroot op ongeveer € 34.000,-. De eiser stelt daarvoor primair dat de gedaagde toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen. Subsidiair stelt de eiser dat de gedaagde onrechtmatig Ieder handelen of nalaten dat in strijd is met een wet of met de maatschappelijke betamelijkheid.
» Meer over onrechtmatig
onrechtmatig
heeft gehandeld door het vliegtuig te beschadigen.

De waarheidsplicht

De wet bepaalt dat partijen alle feiten die voor de beslissing van de rechter van belang zijn, volledig en naar waarheid moeten aanvoeren. Dit wordt de waarheidsplicht genoemd. Doen partijen dat niet, dan kan de rechter daaruit de gevolgtrekking maken die hij geraden acht.

De waarheidsplicht houdt niet in dat partijen alle feiten naar voren brengen. De gedachte van de waarheidsplicht is dat partijen de rechter niet mogen voorliegen of belangrijke informatie mogen achterhouden.

Vervalste factuur

De gedaagde stelde primair dat hij geen huurovereenkomst had met de eiser, maar met de zustervennootschap. De factuur stond immers op naam van de zustervennootschap. Daar kwam bij dat de gedaagde in het verleden vaker vliegtuigen had gehuurd, waarbij de facturen altijd op naam van de zustervennootschap stonden.

Tijdens de procedure overlegde de eiser een ‘nieuwe’ factuur, op haar naam, met een andere huursom. De gedaagde betwistte stellig dat hij deze factuur had ontvangen en het hof voelde nattigheid. Het hof vroeg de eiser toe te lichten hoe het kon dat twee vennootschappen uit dezelfde groep voor dezelfde huurovereenkomst verschillende facturen stuurden. De eiser kon hierop geen antwoord geven en het hof hield het er daarom op dat de factuur van de eiser was vervalst. Hiermee had de eiser de waarheidsplicht geschonden.

Getuigenverklaringen

Het hof ging ook niet mee in de subsidiaire vordering van de eiser. Uit verschillende getuigenverklaringen bleek dat de snelheidsmeter van het vliegtuig niet goed werkte, toen de gedaagde meedeed aan de air rally. Om deze reden oordeelde het hof dat de gedaagde niet kon worden toegerekend dat bij de landing schade was ontstaan.

De vordering van de eiser werd afgewezen.

Advocaat contracteren en procederen

Veel contracten kunnen mondeling worden gesloten. Om problemen achteraf te voorkomen, kan het echter verstandig zijn een en ander goed op papier te zetten. Daarnaast is het van belang dat tijdens een procedure belangrijke informatie volledig aan de rechter wordt voorgelegd. Doet u dat niet, dan zal de rechter dat mogelijk in uw nadeel uitleggen.

Heeft u vragen over contracteren of procederen? De advocaten van AMS hebben jaren ervaring en staan u graag te woord!

Sander Schouten

Sander Schouten

Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht en arbeidsrecht. Volg Sander op LinkedIn of Twitter.

Ravel Residence