Categorie: Intellectueel eigendomsrecht

Domeininbreuk en handelsnaaminbreuk op internet

Domeininbreuk en handelsnaaminbreuk op internet

Met het huidige internettijdperk als ondernemersplatform komen er veel vragen binnen over inbreuken op domein- of handelsnamen dan wel daaraan gerelateerde merkrechten. Veelal gaat het daarbij dan om beschrijvende aanduidingen voor de aangeboden waren of diensten. In deze blog zal advocaat intellectueel eigendomsrecht Manita Hamberg een recente uitspraak behandelen die laat zien hoe hiermee wordt omgegaan.Lees verder over: Domeininbreuk en handelsnaaminbreuk op internet

Belangenafweging bij inbreuk op auteursrechten

Belangenafweging bij inbreuk op auteursrechten

Twee partijen brengen gezamenlijk een agenda op de markt. Nadat de samenwerking stopt geven beide partijen de agenda zelfstandig uit onder dezelfde naam. Vervolgens verwijten beide partijen elkaar van een inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van de ander. Advocaat intellectueel eigendomsrecht Hidde Reitsma bespreekt het vonnis van de rechtbank.Lees verder over: Belangenafweging bij inbreuk op auteursrechten

Optreden tegen merkinbreuk? Schat je proceskansen goed in!

Optreden tegen merkinbreuk? Schat je proceskansen goed in!

Voor een ondernemer is zijn eigen merk belangrijk en het handhaven daarvan belangrijk (zo niet het belangrijkst). Indien er inbreuk wordt gemaakt op het merk wordt door de rechtbank een proactieve houding verwacht. Wordt inbreuk door een ondernemer oogluikend toegestaan? Dan wordt de bescherming ook gereduceerd. Onlangs kwam een merkhouder op tegen (beweerdelijke) inbreuk. Advocaat ondernemingsrecht Martijn Kesler legt uit welke toets hiervoor door de rechtbank wordt gebruikt.Lees verder over: Optreden tegen merkinbreuk? Schat je proceskansen goed in!

Bescherming van food producten: hoe pak je dit het beste aan?

Bescherming van food producten: hoe pak je dit het beste aan?

Als bedenker van of rechthebbende op een food product, wil je natuurlijk niet dat anderen dit klakkeloos gaan overnemen of daarvan meeprofiteren. Hoe bescherm je nou het beste een food product? Advocaat intellectueel eigendomsrecht Manita Hamberg bespreekt dit aan de hand van de ontstane geschillen rondom het food product Heks’nkaas van de producent Levola.Lees verder over: Bescherming van food producten: hoe pak je dit het beste aan?

Inbreuk op een handelsnaam en/of merk; wat zijn de criteria?

Inbreuk op een handelsnaam en/of merk; wat zijn de criteria?

Hoe bekijkt een rechter of een andermans handelsnaam of logo te veel lijkt op jouw handelsnaam en/of merk? Manita Hamberg, advocaat gespecialiseerd in handelsnaamrecht en intellectueel eigendomsrecht, bespreek dit aan de hand van een recente rechtszaak die Loods 5 had aangespannen tegen een onderneming met de naam Loods G.Lees verder over: Inbreuk op een handelsnaam en/of merk; wat zijn de criteria?

Waarom politieke partij Artikel 1 haar naam moet wijzigen

Waarom politieke partij Artikel 1 haar naam moet wijzigen

Nog geen 3 maanden na de tegenvallende verkiezingsuitslag kreeg Artikel 1 een nieuwe teleurstelling te verwerken. De politieke partij van Sylvana Simons moet binnen een maand haar naam wijzigen. Dit werd in een recent kort geding besloten door de voorzieningenrechter. Artikel 1 maakt namelijk inbreuk op het merkenrecht van de eisende partij. Advocaat intellectueel eigendomsrecht Hidde Reitsma bespreekt het vonnis.Lees verder over: Waarom politieke partij Artikel 1 haar naam moet wijzigen

Pump fitnessles inbreuk op merk Bodypump van Les Mills?

Pump fitnessles inbreuk op merk Bodypump van Les Mills?

In de fitnesswereld is er veel aangelegen om trainingsconcepten te beschermen. En dat terwijl voor een leek de meeste groepslessen erg op elkaar lijken. Wat is nu het verschil tussen aerobics, bodypump of bodyattack, om maar een paar -kennelijk- verschillende fitnesstrainingen te noemen. Les Mills, grondlegger van concepten als Bodypump, Bodyjam en Bodybalance, treedt hard op tegen inbreuken op haar merkrechten. Zo ook in een recente procedure tegen een sportschool Advocaat Intellectueel Eigendomsrecht Hidde Reitsma vat deze juridische krachtmeting samen.Lees verder over: Pump fitnessles inbreuk op merk Bodypump van Les Mills?

Geldigheidsverweer bij merkinbreuk: hoe zit het?

Geldigheidsverweer bij merkinbreuk: hoe zit het?

Een merk kan worden geregistreerd bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Dan geniet de merkhouder in één keer bescherming voor alle lidstaten van de EU. Maar een merkhouder moet zijn merk wel “onderhouden” want zijn rechten kunnen onder omstandigheden komen te vervallen. In een recent kort geding zat de rechter -letterlijk- met zijn handen in het haar toen hij moest beoordelen of de merknaam van een type hair extension nog wel geldig was. Advocaat merkrecht Hidde Reitsma licht het geldigheidsverweer van de gedaagde toe.Lees verder over: Geldigheidsverweer bij merkinbreuk: hoe zit het?

Volg ons op social media
Ontvang onze nieuwsbrief
Elke maand de best gelezen blogs in een overzichtelijke e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • * = verplicht veld
  • Categorieën