Tijdelijke verhuur woonruimte wordt mogelijk

Het kabinet gaat de regels voor het tijdelijk verhuren van huizen soepeler maken. Daardoor moeten huiseigenaren hun woning sneller, langer en vaker kunnen verhuren. De Minister denkt daarbij vooral aan mensen die al een nieuw huis hebben gekocht, maar hun oude huis nog niet kwijt zijn. Dat is geen overbodige luxe. Advocaat huurrecht Robert van Ewijk van AMS Advocaten legt uit.

Huurovereenkomst woonruimte bepaalde tijd bestaat niet

Een van de hoofdregels van het huurrecht is dat als de huurder van een woonruimte weigert aan het einde van de huurovereenkomst te vertrekken, de huurovereenkomst ‘gewoon’ doorloopt. Die regel is van ‘ dwingend recht Wetsbepalingen waarvan partijen niet (contractueel) van mogen afwijken.
» Meer over dwingend recht
dwingend recht
’. Dat betekent dat het niet mogelijk is om er vanaf te wijken. Je zult in zo’n geval dus naar de rechter moeten om te proberen de huurder eruit te krijgen. Daar komt nog eens bij dat in de wet staat dat de rechter de huurovereenkomst slechts in een paar gevallen kan beëindigen.

Leegstandswet

Het is mogelijk om daar als verhuurder via de leegstandswet Een wettelijke regeling op grond waarvan woningen tijdelijk mogen worden verhuurd.
» Meer over leegstandswet
Leegstandswet
aan te proberen te ontkomen. Maar dat gaat niet zomaar. Zo zul je om te beginnen toestemming van de bank moeten krijgen, omdat in vrijwel iedere hypotheekakte is opgenomen dat het de eigenaar niet is toegestaan de woning te verhuren (huurbeding). Verhuur je zonder die toestemming en het huis moet geveild worden, dan is de kans erg groot dat je aansprakelijk wordt gehouden voor de schade. Een huis in verhuurde staat levert nu eenmaal een stuk minder op. Ook moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Je bent dus van de medewerking van de gemeente afhankelijk. Bovendien kost het tijd en geld (‘leges’). Iedere gemeente voert een eigen beleid en tegen een afwijzing is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Tijdelijk verhuur niet voor B&B

Overigens geldt de versoepeling om woningen tijdelijk te kunnen verhuren niet voor zogenaamde short stay (B&B). Deze vorm van korte verhuur aan toeristen is vrijwel altijd verboden als het gaat om een appartement met een VvE. Dit is in 2013 nog door het Hof bevestigd.

Huurrecht advocaat in Amsterdam

De huurrecht advocaat van AMS Advocaten Amsterdam staat zowel huurder als verhuurder bij.