2 min lezen

Wanneer krijg je vergoeding bij vertraging vlucht?

NL

Op grond van Europees recht hebben passagiers van luchtvaartmaatschappijen recht op een vergoeding in geval van vertragingen van meer dan drie uur. Die vergoeding kan, afhankelijk van de vluchtafstand en vertragingsduur, oplopen tot wel 600 euro per passagier. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde onlangs dat het recht op vergoeding ook geldt als de vertraging is veroorzaakt door een botsing met een trap op de luchthaven. Advocaat verbintenissenrecht Max Wester bespreekt de uitspraak.

Botsing met vliegtuigtrap

Sandy, Emma en Nele Siewert hebben een vlucht geboekt van Antalya naar Frankfurt met luchtvaartmaatschappij Condor. Het vliegtuig zou de avond voor de vlucht van Stuttgart naar Antalya vliegen. Op het vliegveld van Stuttgart is er echter een verrijdbare trap tegen het toestel gebotst, waardoor flinke schade aan een vleugel is ontstaan. Het toestel kon daarom niet naar Antalya vliegen en moest worden vervangen. Als gevolg daarvan hebben Sandy, Emma en Nele meer dan zes uur vertraging opgelopen.

Recht op vergoeding bij vertraging

Het recht op vergoeding dat luchtvaartpassagiers hebben in geval van annulering of vertraging van een vlucht geldt echter niet wanneer er sprake is van buitengewone omstandigheden die de luchtvaartmaatschappij ondanks het treffen van alle redelijke maatregelen niet had kunnen voorkomen. Het moet dan dus gaan om omstandigheden waarop de luchtvaartmaatschappij geen invloed Condor stelde zich in deze zaak op het standpunt dat de botsing met de trap zo’n buitengewone omstandigheid opleverde. Sandy, Emma en Nele zijn het daar niet mee eens en stappen naar de Duitse rechter. Deze besloot de vraag of er sprake was van een buitengewone omstandigheid aan de Europese rechter voor te leggen.

Botsing geen buitengewone omstandigheid

Het Hof van Justitie van de Europese Unie overweegt dat verrijdbare trappen essentieel zijn voor het reizen door de lucht, omdat ze nodig zijn voor passagiers om in en uit het vliegtuig te komen. Luchtvaartmaatschappijen worden daardoor regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van het gebruik van dergelijke trappen. Om die reden moet vastgesteld worden dat een botsing tussen een verrijdbare trap inherent is aan de normale uitoefening van de activiteit van de luchtvaartmaatschappij. Omdat er in dit geval ook geen aanwijzingen zijn dat de botsing was veroorzaakt door gebeurtenissen die niet tot normale activiteiten op een vliegveld horen (zoals terrorisme of sabotage), is er volgens het Europese Hof in dit geval  geen sprake van een buitengewone omstandigheid.

Advocaat verbintenissenrecht Amsterdam

Het team van AMS Advocaten in Amsterdam heeft een jarenlange ervaring in het adviseren en procederen voor (internationale) bedrijven en particulieren. De advocaten houden zich vooral bezig met het ondernemingsrecht, vastgoedrecht, huurrecht bedrijfsruimte Een gebouwde onroerende zaak bestemd voor de uitoefening van een winkelbedrijf, horeca of ambachtsbedrijf en waar een voor het publiek toegankelijke ruimte aanwezig is voor rechtstreekse levering van roerende zaken of voor dienstverlening.
» Meer over bedrijfsruimte
bedrijfsruimte
, arbeidsrecht, insolventierecht, incasso en contractenrecht. De advocaten van AMS zijn sterk betrokken bij de zaken van hun cliënten, werken met korte lijnen en bieden scherpe tarieven.

Marcus Wester

Marcus Wester

Sinds juni 2021 is Marcus verbonden aan AMS Advocaten. Hij richt zich op de civielrechtelijke praktijk, met een focus op vastgoedrecht, waaronder het bouwrecht, huurrecht bedrijfsruimte en VvE-recht.

Ravel Residence